Annemarie Bon geeft 1e historische jeugdroman uit

Printerversie
Gepubliceerd op: 18-06-2011 | Gewijzigd op: 19-06-2011
Zaterdagnamiddag 18 juni 2011 werd in de Openbare Bibliotheek in de Hinthamerstraat  het eerste exemplaar van 'Niets meer te verliezen' aan wethouder Rodney Weterings aangeboden.
De handeling was onderdeel van een gevarieerd programma dat zich concentreerde op het  Beleg van 's-Hertogenbosch in 1629. 'Daarover was nooit eerder een jeugdroman geschreven,' sprak  Weterings die het boek alom prees:
Om zijn informatief karakter, omdat het leest als een trein en omdat het heel spannend en onderhoudend is en vlot geschreven.'
Weterings gaf het 'eerste exemplaar' meteen door aan de Uitleen van de Bibliotheek, omdat '.. dit boek daar thuis hoort en dáár juist zovelen ervan kunnen genieten,' zei de wethouder die het aanbood aan de bibliotheekmanager Margot Kwinten.


Wethouder Rodney Weterings geeft het door hem zojuist ontvangen ' eerste exemplaar' van 'Niets meer te verliezen' door aan Margot Kwinten, de bibliotheekmanager omdat juist in de bieb er zovelen van kunnen genieten..'. '.. Auteur Annemarie Bon en wethouder Rodney Weterings die de jeugdroman prees om zijn informatieve inhoud en zijn vlotte schrijfwijze.
foto's © paul kriele, 18 juni 2011.

Niets meer te verliezen'' gaat uiteraard over de Tachtig-jarige Oorlog en het beleg van 1629, maar meer nog over de armoede en chaos in die tijd, over de kampementen en de soldaten en over de tegenstellingen tussen de katholieken en de protestanten. Bon gebruikt voor het neerzetten van allerlei spannende situaties en gebeurtenissen de kinderen Freek, Aart en Hella, die met die burgerlijke en militaire omstandigheden geconfronteerd worden.
In die jaren voor het beleg was 70% van de bevolking vermoord, verjaagd of geplunderd. De meeste plattelandsbewoners vluchtten naar de stad, waar het veilger was.

Programma rond de boekpresentatie
Het program van de boekpresentatie bevatte ondermeer een diaklankbeeld over het beleg van 1629, waarin verweven zat een 3D-presentatie, gemaakt door  studenten van het KW1-Collge, dat  - letterlijk- in een vogelvlucht een inzicht gaf in het beleg, de waterbouwkundige werken en de daarbij behorende geografische situaties rond de stad uit die tijd.
Maar eerst verschenen er twee soldaten van de 'Compagnie Grolle,  zogenaamd uit het leger van de Prins die wat oorlogsverhalen opvoerden, maar feitelijk met het vers gedrukte boekje op de proppen kwamen.
Beiden - Godfried Nijs en Marcel Elferink - zijn amateur archeologen en ook lid van de Compagnie Grolle, die geregeld  en authentiek een historische veldslag nabootsen.

-Boven: Twee soldaten uit het Staatse leger dat de Spanjaarden moest verjagen, verhalen over hun belevenissen, zoals de gevechten en de plundertochten. 'Nee, nee, geplunderd hebben we niet, ' spraken ze volmondig, maar ze haalden intussen wel allerei kostbare 'vondsten' uit hun buidel, zoals een pasglas en een ruiterpistool.
Tot slot kwam er ook een pakje [leek wel een boek....]  tevoorschijn dat ze Annemarie aanboden.
Toen was het de beurt aan wethouder Weterings om dat in ontvangst te komen nemen

foto's © paul kriele, 18 juni 2011.
 


Links boven: Beeld uit de diaserie en 3D- presentatie van de Groene Vesting van Rob de Vrind.
Boven:
www.degroenevesting.nl streeft er naar de linies van Frederik Hendrik rond 's-Hertogenbosch in het landschap weer zichtbaar en nuttig te maken.
Op bijgaand tafereel staan hoge koninklijke Europese gasten afgebeeld die  naar het indertijd wereldberoemde manoeuvres kwamen kijken.


foto's © paul kriele, 18 juni 2011.
 

Links: de tekenaar/illustrator van 'Niets meer te verliezen' Henk Kneepkens [*Venlo, 1940], die ook de boeken van Toon Kortooms illustreerde.

 foto's © paul kriele, 18 juni 2011. 
 
Omdat een draailier[-speler] in het boek een hoofdrol speelt, heeft de auteur de draailierspeler Joop Aalbers op de boekpresentatie uitgenodigd. Aalbers gaf een duidelijke toelichting op de werking en de historie van dit instrument, het eerste dat door katholieken in de kerk gebruikt mocht worden...

 

Het boek is verschenen bij Uitgeverij Van Holkema & Warendorf.

Terug naar boven