Bosschenaar Frits v.Dongen treedt vroegtijdig af als Rijksbouwmeester

Printerversie
Gepubliceerd op: 15-11-2014 | Gewijzigd op: 15-11-2014
Frits van Dongen [*Den Bosch, 1946]  treedt met onmiddellijke ingang af als Rijksbouwmeester. Dat is vroegtijdig omdat voor deze functie -gebruikelijk -  een periode van vijf jaar staat.
De 68-jarige Van Dongen heeft meer tijd /ruimte nodig voor opdrachten voor zijn architectenbureau 'Van Dongen-Koschuch'. Het besluit terug te treden heeft in goed overleg met minister Blok plaats gevonden.
De reden is om belangen verstrengeling te voorkomen. Het kan goed zijn dat Van Dongen door zijn afkomst als Bosschenaar en met het oog op de aanstaande gunning van een van de vijf genomineerde architectenbureau's om die redenenen de functie beëindigt. Overigens behoort Van Dongens bureau niet tot de vijf geselecteerde bureaus.

Oud bericht: Bosschenaar Frits van Dongen tot Rijksbouwmeester benoemd  dd. 20 juni 2011.
De oud-Bosschenaar Frits van Dongen is per 1 augustus 2011 tot Rijksbouwmeester benoemd als opvolger van Liesbeth van der Pol.

Jeugdfoto van Frits van Dongen uit de HBS-tijd [klas 4b2] van het St. Janslyceum.

schoolfoto © 1962
Een meer recente foto van de carrière makende  -voormalige - Bosschenaar Frits van Dongen.

Frits van Dongen [*Den Bosch, 1946] is een oud-lyceïst van de r.k. lycea die in 1965 zijn Hbs-b diploma behaalde.
Van Dongen is in 1980 afgestudeerd aan de TU in Delft. Niet de architectuur was zijn eerste studiekeuze. Van Dongen ontplooide zich tot een verwoed en niet onverdienstelijk basketballer, waarin hij zich ook al in zijn HBS-tijd manifesteerde.

Van Dongen richtte in 1985 in Delft een eigen architectenbureau 'Van Dongen Architekten' op en drie jaar later de Architecten Cie met Carel Weeber, Jan Dirk PeereboomVoller en Pi de Bruijn.

In juni 2011 werd bekend dat de architect, die bekende ontwerpen [o.a.Spazio in Zoetemeer, Cap Gemini in Utrecht en in Amsterdam: The Whale, Heineken Music Hall en de megabioscoop aan de ArenA] op zijn naam heeft staan, tot Rijksbouwmeester wordt benoemd als opvolger van Liesbeth van der Pol.
Als rijksbouwmeester bekleed je de positie van adviseur bij de keuze van architecten voor overheidsgebouwen.

Voor Den Bosch kan deze benoeming interessant worden wanneer er een keuze gemaakt gaat worden voor een ontwerp voor een nieuw theater, waarbij de rijksbouwmeester dus een rol speelt.

Voor een cv zie wikipedia Van Dongen Frits

Terug naar boven