Frans van Valderen

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-01-2001 Dit artikel hoort thuis als archiefartikel, overgenomen van de oude site en te dateren juli 1979, maar het laat zich helaas niet  naar die datum verplaatsen..

Frans van Valderen * 6 juni 1888-1979 was de zoon van een bakker die in zijn beroep al engie artistiek aanleg toonde.
H. van Valderen broodbakker in de Korte Putstraat A228. volgens adresboekjes 1892, 1893 en 1897.

Bakkerszoon Frans van Valderen,
kenner van de Sint Jan.

foto © hans boselie.


Van Valderen begon zijn loopbaan bij de op en top katholieke boekhandel Mosmans gevestigd aan de Markt. De uitgeverij in de Annapoort.
Van Valderen begon pas op 'latere leeftijd' aan een opleiding in de kunst aan de School voor Nuttige en Beeldende Kunst.
In zijn bedrevenheid behaalde de jonge kunstenaar tal van erkenningen en prijzen . Op gebied van schilderen, tekenen en ornamentleer. Van Valderen werd in kunstkringen een toonaangevende persoonlijkheid. Als medewerker van de Bossche revues schreef hij teksten, ontwierp de costuums en decors en voerde er de regie.

Herman Moerkerk van de parochie van H. Leonardus, ook actief in de toneel- en revuewereld, werd zijn grote vriend.

Van Valderen was puur katholiek en op en top Bosschenaar die zich sterk bezig hield met de facetten van het kerkelijk leven. Naast vaste rondleider van de St.Jan was hij ook de centrale figuur achter de Plechtige Omgang. Van Valderen was jarenlang redacteur van de St.Jansklokken. 
De bakkerszoon  toonde zich een schrijver die zich ook op het pad der poësie begaf.  
In 1935 bij het 750-jarig bestaan van de stad, schreef hij het lied ´Haalt de vlaggen van de zolder´, dat door Alphons Mosmans op muziek werd gezet.
Van Valderen overleed in 1979. Ter nagedachtenis aan deze vriend van de St. Jan is op 15 februari 2004 een [van de zeven klokjes] onthuld met de naam Frans van Valderen.