Interne crisis bij Katholiek Nieuwsblad

Printerversie
Gepubliceerd op: 22-01-2018 | Gewijzigd op: 22-01-2018
Bij het Katholiek  Nieuwsblad, gevestigd in de Lange Putstraat, voor heen archief van het bisdom, zijn een paar hoofdfiguren vertrokken. Dat is niet de eerste keer ...  Dat meldt het Brabants Dagblad.  De aanleiding of de oorzaak van een crisis is niet direct bekend, maar het gaat om een verschil van inzicht tussen de redactie en het bestuur. En dat verschil heeft te maken met de bedrijfsmatige organisatie en niet met een redactioneel standpunt, aldus een bericht op internet. 

Lange Putstraat
Voormalig archiefgebouw van het
bisdom, waarvan de etage dienst doet voor de
directie en de redactie van het Katholiek Nieuwsblad.foto © paul kriele, 22 januari 2018.
..................................................................................................

Hoofdredacteur Anton de Wit en directeur Patricia Kager hebben hun functie neergelegd. Beiden waren pas een jaar in dienst. Kort ervoor was er ook al een crisis binnen het blad dat slechts 6.000 abonnees telt.
In 2013 stapte Mariska Orban-de Haas op en in 2017 Henk Rijkers

Bericht van 13 juli 2015 Tegenslag voor Katholiek Nieuwsblad
Door een uitspraak van het gerechtshof in Arnhem over de al of niet of commerciële status van het Katholiek Nieuwsblad komt het voortbestaan van dit blad met redactie in Den Bosch, in gevaar. Dat meldt het Brabants Dagblad.


Het bureau van het Kathokliek Nieuwsblad inpandig aan het  Bisschoppelijk Paleis, zijde Lange Putstraat.

foto © paul kriele, 7 maart 2014. 
 
   

Het gerechtshof vindt dat het blad geen ANBI-status mag voeren. Die status is alleen van toepassing voor instanties die zich voor minstens 90% inzetten voor het 'algemeen nut'  ofwel ANBI. Dat is  volluit: Algemeen Nut Beogende Instelling.
Door die status genieten die instellingen een belastingvoordeel. Maar doordat de abonnementstarieven van het Katholiek Nieuwsblad nagenoeg gelijk zijn aan de gebruikelijke tarieven van kranten heeft zij geen ANBI-status en komt zij dan ook niet voor een belastingvoordeel in aanmerking.
Het Katholiek Nieuwsblad  kan niet zonder die status omdat zij merendeels van donateurs afhankelijk is.

Ruim twee jaar geleden verhuisde het Katholiek Nieuwsblad van een duur herenhuis in de Jan Heinsstraat naar de bovenetage van de zijvleugel van het Bisschoppelijk Paleis, aan de zijde Lange Putstraat.


Terug naar boven