Joop Wassenaar schreef boek met eigen columns

Printerversie
Gepubliceerd op: 13-11-2021 | Gewijzigd op: 13-11-2021
Joop Wassenaar, columnist [2016 tot 1-10-2019] bij het Stadsblad schreef boek vol eigen columns.
 
Joop Wassenaar [*Zutphen, 1958] was een jaar of vijf columnist bij het Stadsblad.
De columns die hij toen schreef zijn vervat in het boek 'Geen liedje maar een gebed'.

De in 1958 in Zutphen geboren Joop Wassenaar bracht een boek uit met zijn columns. Tot 1 oktober 2021 schreef hij voor het Stadsblad elke week een column ‘Houdoe’, die hij nu heeft samengevat in ‘Geen Liedje Maar een Gebed’.
In die tijd [2016] beantwoordde Wassenaar een oproep waarin om een met Simon Carmiggelt vergelijkbare schrijver voor de huis aan huis krant werd gevraagd. Bovendien moest de kandidaat kennis hebben van stad en regio. En ‘fris en anders’ van schrijverskwaliteiten zijn dan men van een columnist verwachtte. Wassenaar maakte van zijn sollicitatiebrief een ‘uitstekend geschreven epistel’, zoals Jack Monde die de werving deed, het samenvatte. Monde schatte de aanstaande columnist in als iemand die wars is van conventies en gangbare zaken is, een observator met een helikopterview. Van zijn beslissing heeft de ‘personeelschef voor de invulling van deze specifieke baan, geen spijt gehad. Hij kreeg er een eigenzinnige en ongrijp-bare man bij.

Studie en Finland
Joop Wassenaar vertrok, na zijn studie aan de Schrijversvakschool en Geschiedenis aan de UvA, naar Finland waar hij voor Finse en Hollandse media journalistieke werkzaamheden verrichtte. Ook doceerde daar Geschiedenis en schreef in die tijd romans. Zijn ervaringen heeft de auteur vastgelegd in een autobiografisch werk ‘Wisselende Landschappen en Verdun’. Wassenaar schrijft momenteel nog en is actief op Kleintje Muurkant en Konfrontatie.