Muurkrant in problemen door lichtvaardig artikel

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-07-2008
Doordat de redactie van Kleintje Muurkrant wat te 'lichtvaardig' over een zaak publiceerde van een Rotterdamse bokser die op zijn beurt in de clinch ligt met het advocatenduo Kuijpers en Harff, hangt de Bossche actiekrant een boete van aanvankelijk twee ton boven het hoofd. Dat bedrag is in een proces al teruggebracht tot 45.000 euro. In het langlopend proces is vorig jaar is al -voorlopig -10.000 euro betaald.

De bokser Kucharek had een onderneming Octroje b.v. samen met de advocaat Kuipers. Beide procederen over de procedure waarin de bokser zijn zeggingschap over dat bedrijf verloor en zijn uitvinding kwijt raakte.
Kort gezegd: Kleintje Muurkrant beschuldigde Kuipers en Harff van meineed en rechtsmisbruik. Ook ontdekte de Bossche krant – steeds een anonieme bron aanhalend - een fout zaakje mbt Harff als raadsman van Eddie Kroes en drukte ook nog eens een foto af van Kuipers met de tekst ‘Eerst schieten en dan praten’.
Daarop volgde een proces waarin het advocatenduo Kleintje Muurkrant beschuldigt van aantasting van hun goede eer en naam. Door de publicaties zou ‘. … emotionele schade zijn berokkend’.
In de zitting geeft de rechter hen gelijk, omdat de advocatenbescherming zwaarder weegt dan het recht op vrije meningsuiting [..] van Kleintje Muurkrant.
De redactie van de Muurkrant geeft op die zitting de anonieme bron - de bokser Kucharek - prijs.
De rechter blijft erbij dat Kleintje Muurkrant leugens en laster publiceerde. Publicaties moesten van internet worden gehaald, maar aangezien die al door anderen werden overgenomen, bleven ze staan.

Het proces houdt aan, de positie van de Bossche uitgever wordt financieel knellender en de redactie voelt zich in haar taak als registerend journalist beperkt.

Zie ook www.stelling.nl/kleintje