Straatpastor Embregt Wever stopt

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-05-2014 | Gewijzigd op: 07-05-2014
Embregt Wever, de Bossche straatwerker, vertrekt per 1 juli als straatpastor. Reden: de samenwerking met het bestuur was niet meer vruchtbaar, aldus Wever op twitter. Zijn besluit maakte hij zondag in de Theresiakapel bekend. Wever neemt eerst vakantie en overweegt in de tussentijd welke stappen hij vervolgens gaat nemen.
Zondag 25 mei is de laatste viering in de Theresiakapel waarin Wever nog voorgaat.

Geliefde en breed erkende straatpastor
Embregt Wever [51 jr.]  stopt als straatwerker in Den Bosch.

Wever is geboren in Breda [1963] en leefde, studeerde en werkte in Amsterdam, voordat hij een jaar of zes geleden naar Den Bosch kwam.
In Amsterdam op de Wallen, werkte hij ook in het straatpastoraat en was er coördinator van 5 binnenstadsparochies. Wever, die intussen theologie studeerde en les gaf aan de Hogeschool Marcus Verbeek, sloot zich aan bij de Jezuïeten van de Krijtberg. ‘Ik voelde me aangetrokken tot hun preken en de liturgie. Dat heeft me sterk geïnspireerd.’ Later stapte hij –als oblaat*- over naar de Benedictijnen in Egmond. Maar hij zag geen toekomst als kloosterling en koos voor ‘het ‘werk met kleurrijke mensen op straat’.
Dat heeft hij voorgezet in Den Bosch. Na een aantal jaren straatwerk en bezoeken aan gevangenen, verslaafden en sociale werkplaatsen en een spreekuur op zaterdagmiddag en diensten in de Teresiakapel [v/h Bartjeskerk] stopt Wever die een begrip is geworden bij de politie, de gemeente en het maatschappelijk werk en zeker niet op het laatst, bij de jeugd in de stad die ‘aan de rafelrand van de samenleving’ verkeert.

Een van zijn laatste berichten-in-functie- was een kritische noot of aan verslaafden heroïne niet te snel, teveel en te lang wordt verstrekt. Daar gaan veel subsidiegelden in om..’, aldus de pastor ‘Verslavingszorg lijkt soms meer op een dealer’. De mening van de gedreven Wever zal niet door het bestuur** in dank zijn afgenomen..

* Oblaat
Oblaat is religieus, die toetreedt tot een kloosterorde zonder een wijding.

**
Straatpastoraat
Het straatpastoraat heette aanvankelijk R.K. Diakonaal Centrum, maar veranderde in 'Straatpastoraat Den Bosch'.