Inzet op banen voor uitkeringsgerechtigden en moeilijk plaatsbaren

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-09-2014 | Gewijzigd op: 03-09-2014
19 gemeenten in NO-Brabant, werkgevers en de organisaties, zoals MKB, de Sociale Werkplaatsbedrijven [SW], ZLTO, UWV, de Brabant-Zeeuwse werkgeversorganisatie [BZW] en de vakbonden gaan zich gezamenlijk inzetten om de duizenden mensen met een uitkering, die vaak moeilijk plaatsbaar zijn aan een baan te helpen.
Deze inzet, de zogenoemde werkgeversdienstverlening, volgt nav de nieuwe participatiewet die tot doel heeft mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gemakkelijker aan werk te helpen.
Een mede bepalende factor die hier speelt, is de uitsterfconstructie die voor de sociale werkplaatsen is bedacht.
Dan dienen zich nog eens 825 arbeidsgehandicapten aqan uit de banenafspraak volgens het sociaal akkoord. Daarbij opgeteld horen ook nog eens globaal 25.000 werkzoekenden.
Daarom gaan de partners in de regio intensiever samenwerken en uniforme afspraken maken. Dat voornemen is samengevat in een’Functioneel ontwerp’.








Wethouder Huib van Olden, die onder meer de portefeuilles heeft: Sociale Zaken en Arbeidsmarktbeleid.

foto © paul kriele, 14 november 2011.

De aanzet is het wegvallen van geld vanuit het Rijk en ook het feit dat er in de regio geen uniforme aanpak/beleid bestaat. Regelgeving, voorwaarden en formulieren lopen uiteen en zijn niet uniform.

Aan die verscheidenheid komt een eind wanneer per 1 januari 2015 alle gemeenteraden hebben ingestemd met regio- uniforme verordeningen op dit gebied. Ook dienen de gemeenten bijv. ook tot uniforme loonwaarde bepalingen te komen. Dat alles geeft de werkgevers minder bureaucratie.
Deze voornemens zijn op 18 maart j.l. al afgesproken: werkgelegenheid faciliteren en de dienstverlening aan werkzoekenden harmoniseren.
Wethouder Huib van Olden van Sociale Zaken en arbeidsbeleid lichtte dinsdagmiddag in het ZLTO deze stappen aan de pers toe. Daarbij werd hij geassisteerd door Anne Zouridis-Verhoeven van de BZW.

Een moeilijke stap is dat de werkgevers van de 20.000 bedrijven die de regio NO-Brabant telt, extra banen moeten zien te creëren. Want het gaat om extra te plaatsen menskracht en dus het scheppen van extra werk! Die werkgeversinzet heet ook wel: ‘Werkgevers dienstverlening’, waarbinnen de aspecten uniformiteit van één website, een herkenbaar werkproces en een harmonisch instrumentarium [formulieren, voorwaarden en afspraken etc.] vallen.

Van Olden, die nog eens onderstreept dat het geen achter het bureau opgesteld plan is, maar een plan dat door ’t veld is ingegeven en opgesteld: ‘In september 2014 komt het 'Functioneel Ontwerp' in alle Colleges en in december beslissen de gemeenteraden er over.


Terug naar boven