Officiële opening Hostel Van Broeckhovenlaan

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-10-2014 | Gewijzigd op: 01-10-2014
Het nieuwe hostel aan de Van Broechovenlaan gaat op donderdag 9 oktober a.s. officieel open.

Bericht van  21 mei 2014: Eerste hostel aan Van Broeckhovenlaan
Het allereerste Bossche hostel aan de Van Broeckhovenlaan komt maandag 26 mei in gebruik. Op die dag en op de dag er na trekken de 30 bewoners in hun ‘appartementje', want met een keukenblok, slaaphoek en woonkamer lijken de 30 units op een volwaardige flatwoning. Vandaag, woensdag 21 mei 2014, op de open dag, was er voor de pers een rondleiding en een kennismaking met de medewerkers, leden van de beheergroep en de locatiemanager Emmy Bouwmans. In september is pas de officiële opening.

De Reinier van Arkelgroep en Novadic-Kentron leveren 24 uur per dag zorg, toezicht en begeleiding voor 30 hostelbewoners.

Hostel aan de Van Broeckhovenlaan dat 
op donderdag 9 oktober 2014 officieel geopend wordt.
vlnr Micke Thijssen [coördinator Reinier van Arkel Seringenstraat] , locatiemanager Emmy Bouwmans en lid van de Beheergroep Niek van Exel. Niet op de foto de voorzitter van de Beheergroep Erik Vermathen.

foto 's © paul kriele, 9 april en 21 mei 2014.
 
Het pand, riant gelegen aan de Van Broeckhovenlaan, naast Albert Hein, die vandaag als welkomstgeste de catering verzorgde, heeft naast 30 appartementjes, twee leeszalen een keuken annex kantine en een hobby/speelzaal. De ruimte voor de medewerkers [zoals kantoren] zijn beperkt in omvang, licht de locatiemanager Emmy Bouwmans toe. ‘Daar heb ik op aangestuurd in het belang van onze cliënten om wie het feitelijk gaat.’ Bouwmans, die al 30 jaar in deze zorgsector werkt, spreekt met enthousiasme en toont zich in alle opzichten positief. Ook naar haar toekomstige cliënten, van wie de helft [alcohol of drugs] verslaafd is en de andere helft psychische problemen heeft.

‘Wat de toekomst betreft,’ zegt Bouwmans: Vaak zie je dat al in het eerste jaar van verblijf de verslaving afneemt. Dus beslist geen toename eerder een stabilisering. Daar ben ik ook op deze locatie van overtuigd. Wij als zorgmensen streven ook naar een betere toekomst voor hen. In dagbesteding bijvoorbeeld en mogelijk als tuin – of dierenverzorger, of als schoonmaker of stationering in een bedrijf en -als het ultieme- in een vaste baan. We proberen met hen steeds een stapje verder in hun ontwikkeling te komen. Het is ook gebleken dat 30 % van de cliënten naar verloop van tijd naar een woonvoorziening kan verhuizen.‘
De locatiemanager
Emmy Bouwmans.

foto© paul kriele,
21 mei 2014.
 
Onze cliënten, van wie de gemiddelde leeftijd een jaar of 40-45 is, zijn vrij om te gaan en te staan waar zij willen. Ze hebben bij hun eerste binnenkomst getekend en dienen zich aan de huisregels te houden.
Er zijn uiteraard restricties mbt tot handel in drugs. Kontakt met dealers is sowieso verboden anders volgen er sancties en eventueel uitplaatsing. Daar zijn de cliënten - in zulk een luxe verblijf- echt huiverig voor, leert de ervaring. Bezoek dient een dag er voor te worden aangevraagd. Daarmee voorkom je dat er afspraken met ongenode gasten zouden kunnen gebeuren.

Ook Niek van Exel, omwonende en lid van de beheergroep, is erg positief. Die beheergroep, bestaande uit politie en omwonenden en onder voorzitterschap staat van Erick Vermathen, let mede op de leefbaarheid en veiligheid van/in de wijk en staat dankzij een vierwekelijks incidentenspreekuur in geregeld contact met de zorginstelling, politie en stadstoezicht.
 
Van Exel: ‘Alleen begint de buurt last te krijgen van tevéél zorginstellingen. Maar de ervaring leert dat de komst van een hostel, door allerlei omringende effecten mbt toezicht en regels, juist veiliger wordt. Concreet is er meer surveillance. Stadstoezicht komt elke dag langs en vaak ook binnen. Ons kent ons, wat dat betreft ! Het toezicht is ook in een convenant met de instanties vastgelegd.’



-Links boven: De keuken met vaste medewerkers.
-Recht: Indruk van de gangen met een serie van woonunits.
-Rechts boven: De riante tuin ligt omklemd door de twee vleugels van het hostel wat de privacy van de bewoners
waarborgt.


foto's © paul kriele, 21 mei 2014.

Bij de rondleiding vallen de goed ingerichte, maar niet al te royale appartementen op, de up to date voorzieningen en een riante tuin die de privacy van de bewoners waarborgt. Er zijn vaste gezamenlijke etenstijden, maar men kan ook kant en klaar maaltijden bestellen of zelf op eenvoudige manier gerechten op de kamer bereiden. 'Nu al blijkt dat de meesten de voorkeur aan een gezamenlijke maaltijd geven,' zegt Bouwmans. De inrichting is spic en span bij zo’n nieuwbouw, maar ook qua kleurstellingen rustig zachte bruine en groene tinten. Op de gangen hangen kunstwerken die door een kunstenares, tevens buurtbewoonster, Willeke Hendrikx zijn geschonken. De officiële opening van het hostel aan de Van Broeckhovenlaan is in september 2014.

Terug naar boven