Aartshertogenlaan: Vrouwenopvanghuis [v/h Pius X-school] komt vrij

Printerversie
Gepubliceerd op: 18-06-2015 | Gewijzigd op: 25-06-2015
Door een concentratie van Maatschappelijke Opvang [MO] door Reinier van Arkel komt het Vrouwenopvanghuis op de Aartshertogenlaan, de voormalige Pius X-school, leeg te staan. Het pand van de gemeente, dat gebouwd werd in1937, had tot juli 1980 een schoolfunctie. Vanaf 1998 was het een vrouwenopvang. Toen gingen de opvang van ‘DeTunnel’ en in ‘De Haven’samen.
Reinier van Arkel in de binnenstad.
Links de zijde Bethaniëstraat,
onder de zijde Windmolenbergstraat.
 

Reinier van Arkel verplaatst, zoals bericht dd. 03032015*, deze opvang naar de panden G [voordak-en thuislozen] en H [vrouwenopvang] in de Bethaniëstraat.
Daardoor komt het oorspronkelijke schoolgebouw vrij.

Omslag van boekje bij reünie Puis X-school najaar 1997.

*Zie ook bericht: ‘MO naar Reinier van Arkel binnenstad’

Historie schoolgebouw
De Pius X-school dateert van 1937. De architecten Piet  Knoers en Cor Evers maakten het ontwerp.
Binnen een jaar kwam het voor Hfl.45.800 gereed. Dioor de geboortegolf van 1944-/1946 was er zo een groot aanbod van leerlingen dat er aan de Antoon Derkinderenlaan/hoek Leonardus van Veghelstraat] eerst de  mgr. Zwijsenschool en vervolgens de Canisisusschool werden gebouwd.
Inkijk op de hierbij besproken situatie.
Links nog net zichtbaar het Vrouwenopvanghuis, voorheen de Pius X-school aan de Aartshertogenlaan.
Middenin de garage van Schulte met benzinestation.
Rechts achterin de Sacramenstkerk.
Het fraterhuis gaat schuil achter de gevelrij op de Orthenseweg, waar o.a. brandweercommandant Donders woonde en op de hoek met de Sonniussstraat, later, wethouder Ton Wagemakers met zijn gezin. De foto is genomen vanaf de MorrisgarageVan Hoek die zich naast het nog bestaand Restaurant Metropole bevond.


Het perceel naast de voormalige school was jaren lang een kaalslag, maar feitelijk bedoeld voor een lagere –meisjes- school van de zusters Choorstraat. Maar de nonnen hadden geen trek om tussen de fraters te komen zitten: aan de ene kant de PiusX –school en aan de andere kant [fraterhuis in de Sonniusstraat].
Daarop werd eind 50 aan de overkant de Maria Gorettischool gebouwd, die later Sancta Maria Mavo nu VMBO werd.
Op de kaalslag vestigde zich garage Schulte [uit de Orthenstraat] en een benzinestation.

Na uiteenlopende functies [MLK -school en Stichting Aan Zet], werd het schoolgebouw in 1998 een vrouwenopvanghuis als samengaan van De Tunnel en De Haven. 

Terug naar boven