Winnaars Beste Vrijwilligersidee en winnaar 'Doegeld'

Printerversie
Gepubliceerd op: 25-01-2016 | Gewijzigd op: 26-01-2016
Maandagavond 25 januari 2016 werd in 'Bij Kathrien in deTriniteitstraat de prijswinnaars bekend gemaakt van enerzijds het beste vrijwilligersidee en daarna de Doegeldprijswnnaar.

Doegeld is een jaarlijks toe te kennen prijs van  €10.000. Met dat bedrag wordt een idee ontwikkeld dat een meerwaarde heeft voor jongeren in de stad. Het moet ook een maatschappelijke impact hebben.
Beste Doegeld idee
Emmy Polkamp, die  afgestudeerd is aan de Design Academy [richting Mens en tijd], kwam met de idee van  een popuphotel. Polkamp vindt dat er te weinig voor de jeugd voor handen is. Dat mobiel hotel is afgestemd op jongeren en kan bijv. in een leegstaand pand worden ontwikkeld icm met een evenement ter plekke. Jongeren kunnen daar overnachten. Na afloop van het evenement vertrekt het 'hotel' weer.
Haar hotelidee is een reizend systneem, maar start in Den Bosch. Polkamp beoogt ook kansen en gelegenheid te bieden voor jongeren om hun talent te kunnen ontwikkelen. Polkamp verdiende er € 10.000 mee bedoeld om dit idee verder uit te werken.Hierboven links: De drie genomineerden voor een Doe-geldprijs. vlnr de bokser Arsen Podjan, Percly Burnett en Emmy Polkamp.
Boven: Maar -Emmy Polkamp won met haar
idee van een jongerenhotel' genaamd 'to many places' de € 10.000.
-Links: De drie winnaars van de vrijwilligersideeprijs.

foto's © paul kriele, 25 januari 2016..
 

Arsen Podjan wil jeugd  kennis laten maken met de bokssport waarmee zij werken aan hun persoonlijke kwaliteiten en eventueel talent kunnen ontwikkelen.Podjan heeft een boksschool en traint al jongeren.
Percly Burnett wil de idee vaneen toolbrary ontwikkelen.Toolbrary [het woord is een samentrekking van tool en library] is een open werkplaats/atelier, waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten/verbinden, waar kennis wordt uitgewisseld en creativiteit kan worden ontwikkeld.

Beste Vrijwilligersidee
Uit de tien geselecteerde kanidaat-winnaars koos de jury met Martin Manders[Bossche zwemvierdaagse], Gonnie Siereg [atelier 4hoog] , Stijn Krey [Cello] en -namens Bij Kathrien- Barabara Geurts de drie winnaars.
De winaars van het vrijwilligersidee 2016 zijn:  Ronnie en Anja Ceelen met de klusjeskamer in de Bartjes, Riekie Beekwilder en Jesse de Groot met een chat 'Veiligheid Thuis' en Ton Joore en Wille van Engelen [Boschveld fietswerkplaats] die voor de vluchtelingen van het Autotron een fiets-werk/leerplaats willen ontwikkelen.

-Boven: Ronnie en Anja Ceelen met de idee van een klusjeskamer
-Rechts boven: Riekie Beekwilder en Jesse de Groot met een chat 'Veiligheid Thuis'
-Rechts: Ton Joore en Wille van Engelen
die  voor vluchtelingen
een fiets leer/werkplaats willen opzetten
.

foto © paul kriele, 25 januari 2016.

Klusjeskamer
'De klusjeskamer is niet alleen een kluswerkplaats maar ook een plek om ervaring op te doen en een plaats waar een beetje zorg wordt verleend, aldusRonnie Ceelen. Daar kun je ook gereedschap lenen en /of leren omgaan met klussen en gereedschap. Door de vergrijzing is er ook meer een verlangen naar gezelligheid en saamhorigheid. Maar we willen ook best voor kleine klussen naar de mensen toe gaan die zelf niet mobiel zijn'. Het echtpaar kreeg een blanco cheque voor maximaal  € 5.000 om met enkele professionals in gesprek te gaan om hun idee verder uit te werken en op te zetten.
-Chat sessies
Het 'Veilige Huis' is een chat,' aldus Riekie Beekwilder en Jesse de Groot, 'gericht op de doelgroep kinderen met een beperking.
Op die chat -die bemand wordt door professionele zorgverleners- kunnen ouders met deze expers in gesprek gaan over moeilijke onderwerpen met je kinderen zoals opvoedingsproblemen of met name seksualiteit. Doel is bijv. kinderen met een beperking op gebied van seksualiteit weerbaarder te maken. Ruim 60% heeft als kind met een beperking wel eens een negatieve ervaring opgelopen.
De chat is ook door anderen mee te lezen en staat open om vragen te stellen.  Beekwilder: 'Het huidige traject, voordat je in de lijn van huisarts- wijkteam en maatschappelijk werk iets bereikt, is te lang en te kostbaar. Met een chat willen we dat  verkorten en laagdrempelig maken.'  Het duo ontving een cheque van € 3.600 waarmee  ze in februari met chatsessies willen starten.

Een van de vluchtelingen Khaldoun Alshamli uit Syriëe had van fietsketttingen een roze hart gemaakt dat hij na afloop op de grond legde
als teken van warmte en verbinding. 'Het is een symbool naar alle mensen die  vluchtelingen
haten,' zei de 'leerling -fietsenmaker'
.

foto © paul kriele, 25 januari 2016.

Fietswerk/leerplaats 'Wij gaan fietsen'
De fietswerkplaats 'Wij gaan fietsen' is bedoeld als leercentrum [fietsen leren], maar ook als reparatieplek. 'We zitten nu nog in een noodopvang in Rosmalen maar hebben ruimte nodig voor training en  opslag [gereedschap] en als werkplaats, 'vertelt Ton Joore. We hebben net een proefjaar achter de rug met 40 cursisten. Daar zijn er al vijf uit gediplomeerd fietser: Syrische en Eritreaanse mannen.
We brengen steeds die mannen met een auto op en neer brengen van Rosmalen naar de fietswerkplaats in Boschveld. Dat gebeurt allemaal door vrijwilligers. We zouden graag in Rosmalen een container willen openen als opslag of werkplaats. Daar hebben we dat geld voor nodig.' Zij ontvingen voor hun idee  € 2.000.
 

De jury van het beste vrijwilligersidee.
naast wethouder van Welzijn en Zorg  en ook van Burgerinitiatieven Paul Kagie.
vlnr."Martin Manders [Bossche zwemvierdaagse/winnaar vorig jaar], Gonnie Siereg [atelier 4hoog/winnares vorig jaar], Stijn Krey [Cello] en -namens Bij Kathrien- Barabara Geurts
.

foto © paul kriele, 25 januari 2016.


Terug naar boven