OfficiŽle opening Vicki Brownhuis aan Aartshertogenlaan

Printerversie
Gepubliceerd op: 10-03-2016 | Gewijzigd op: 10-03-2016
In het  grote pand van Brabant Wonen op de Aartshertogenlaan-hoek Graafseweg heeft het Vicki Brownhuis haar intrek genomen. Dat deel van het pand is geheel door sponsoren verbouwd. Het bestaat naast een grote ontvangstzaal en een spreekkamer uit  enkele kamers voor ontmoetingen, individueel gesprek of voor vergaderingen.
Het Vicki Brownhuis is een inloophuis voor [ex-]kankerpatiënten en hun naasten.

Na enkele toespraken werd met het onthullen van de vlag van het Vicki Brownhuis door o.a. wethouder Paul Kagie, het huis officieel geopend.

-Hierboven: Het meest Noord-Westelijke deel van het complex van Brabant Wonen op het eind van de Graafseweg, het deel aan de zijde Aartshertogenlaan is aan het Vicki Brownhuis in huur gegeven.
-Rechts: De grote ontmoetingszaal.

23 jaar geleden was het Bossche
Vicki Brownhuis het eerse in Nederland .

 

Directeur Christine Veldhuizen
sprak onder meer over een lange geschiedenis - al 23 jaar- van dit  allereerste inloophuis voor kankerpatiënten en hun naasten in Nederland.  Vanaf deze nieuwe plek willen we allen bedanken die fiuurlijk en lettelijk hun steentje hebben bijgedragen aan deze ruimte. 22 jaar later gaat het huis en zijn mensen wortel schieten op nieuwe grond.
We hebben nieuwe buren, geen trap meer, een eigen parkeerplaats en een wapperende vlag die geschonken is door Brabant Wonen. Ook psycholoog Jacqueline Leenders is mee verhuisd, sprak Veldhuizen, die nog eens de verbinding en de samenwerking van het huis met uiteenlopende organisaties in de stad onderstreelpte, zoals het JB-ziekenhuis, de thiuszorg, het hospice in  Rosmalen, de huisartsen en andere inloophuizen.
En huis kan zo mooi en nieuw zijn maar onze vrijwillig[st]ers maken de sfeer en zorgen voor de bezieling van deze plek. Zij  zijn gastvrouw, bieden een luisterend oor, verzorgen de activiteiten [wandelen, schilderen, Yoga en binnen kort ook koken voor mannen. 

Vrijwilligster Cecile Collaris
Daarna nam een van die vrijwilligsters Cecile Collaris, zelf ooit kankerpatient, het woord met een  aangrijpende bijdrage waarin zij ook twee gedichten had verwerkt.
Hoewel ze aanvankelijk door de confrontatie met haar ziekte geen zin, tijd, of idee had om de stap naar het Vicki Bronwnhuis te zetten gebeurde dat na anderhalf jaar alsnog.
De ziekte en die ontmoetingen in dit inloopschip betekende  erg veel voor mij. Kanker werd een keerpunt in mijn bestaan. Hier vond ik de rust, de informatie en een luisterend oor. 'Kanker raakt mensen in  hun identiteit,' sprak Cecile.
Daarom is de titel van mijn lezing ' Zingeven aan kanker', nog niet zo gek'.  
Het duurde even om een nieuwe weg te aanvaarden. Achteraf gezegd: Het was een geschenk om andere keuzes te maken. Ik ben wat milder en wat wijzer geworden. Deze gedichten hebben me geholpen.
 
Na 15 jaar kwam ik terug in het Vicki Brownhuis.Dit keer om me zelf aan te bieden als gastvrouw, of als activiteitenbegeleidster. Het is heel mooi als je zo een steentje kunt bijdragen. Dat is ook zingeving.'

Fragment uit gedicht van Reiner Maria Rilke
Wellicht is alles wat er aan verschrikking leeft
In diepste wezen wel iets anders
Dan iets dat onze liefde nodig heeft.
 
 
 
   -Links boven: Met de onthulling van de vlag van het Vicki Brownhuis door wethouder Paul Kagie, Cecile Collaris, Christine Veldhuizen en Sonja Robben van IPSO werd het pand officieel geopend.

-Boven: De vrijwilligsters Miek van Heugten [l.] en Monique van de Broek wilden met een groot bord met daarop de namen van de donateurs en sponsoren hen zichtbaar bedanken.

-Links: Robert Wannic van Lions Bolduc gaf een cheque met  € 7.000 aan Christine Veldhuizen cadeau, dat afkomstig is van de eendjesrace
.

foto's © paul kriele,  10 maart 2016.

Wethouder Paul Kagie
In zijn toespraak toonde de wethouder zich trots dat er in1992 al een Vicki Brownhuis in de stad werd geopend, trots ook op de vrijwilligers en donateurs.'Het is belangrijk dat de vrijwilligers er hun schouders onder zetten. Het is ook belangrijk dat de overheid de betekenis van het Vicki  Brownhuis binnen de constellatie van zorginstellingen bevestigt en erkent dat mensen ergens heen kunnen. De gemeenteraad heeft aangegeven dat de bijdrage van de gemeente vast staat in de begroting,' zei Kagie heel geruststellend.

Hierna werd het pand officieel geopend met het onthullen van de Vicki Brownhuisvlag.
Daarna onthulden de vrijwilligsters Miek van Heugten en Monique van de Broek een groot bord met daarop de namen van de donateurs en sponsoren. Een elegant gebaar uit dankbaarheid! 
Robert Wannik verscheen ten tonele met een cheque van  € 7.000 die hij namens Lions Bolduc aan Christine Veldhuizen aanbood. Hierna was het tijd voor een borrel en een gezellig samenzijn.


Terug naar boven