Meubelmakerij 'Gewoon Goed' op Christiaan Huygensweg

Printerversie
Gepubliceerd op: 12-10-2017 Will Hoeben van de 'Winkel die werkt' beriedt zijn initiatief van twee jaar geleden met een nieuwe meubelunit. Op de Christiaan Huygensweg opent hij een tijdelijke winkel [t/m 31 december 2017]. Daar komt de pop up meubelwinkel 'Gewoon Goed' te zitten, die is bedoeld voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. In drie units gaan jongeren meubels opknappen en vervaardigen.




Winkelgalerij aan de Christiaan Huygensweg.
 


foto © paul kriele 22 mei 2017.
Het pand waar Gewoon Goed drie units gaat innemen.
 




Bericht van 20 april 2016: 'Winkel die werkt' op Hinthamereind 46
‘De Winkel die werkt’ op Hinthamereinde 46 is al meer dan een jaar operationeel. De superactieve winkel is vierledig: een winkel met lokale-, en streekproducten, een werkplaats/restauratieatelier voor jongeren met een achterstand tot de arbeidsmarkt, een atelier waar met name met textiel [huishoudelijk en/of mode] wordt gewerkt en een klussendienst (schilderwerk, timmerwerk en tuinonderhoud).


-Boven: 'De Winkel die werkt' op Hinthamereinde 46.
-Rechts: Het interieur van de winkel met Lotte Metz
en onder het atelier Meervenne met Aryel.


foto's © paul kriele, 20 april 2016.

Het ene deel van het pandje dat in de vorige eeuw een timmerwerkplaats was van Merkx, staat onder leiding van Aryel, die daar haar ontwerp-en naaiatelier bestiert voor merendeels meisjes/vrouwen, die er een vak willen leren. ‘Het liefst in de mode,’ zegt Aryel er meteen bovenop...
Daarachter ligt een werkplaats voor jongeren met een rugzakje die er leren timmeren, schilderen en het restaureren van meubels of kinderwagens e.d.. Op die werkplek en klussendienst, die onder leiding staat van een werkmeester [Peter] zijn per week ruim 10 jongeren actief, vertelt Lotte Metz. Zij loopt stage vanuit het SPH, met vooral de sociale taak in het pandje.
Lotte zorgt samen met Hans Overschie voor het welzijn van hun cliënten.
De naam sociaal pedagoog is beter voor hen van toepassing. Zij zijn in dienst van de stichting Extra en “De winkel die werkt” een initiatief van Will Hoeben. ‘Wil is de boss, hij heeft deze formule bedacht,’ vertelt de 24-jarige Lotte.

Hinthamereinde 46: 'De winkel die werkt'.
Een rijk scala aan uit de regio afkomstige producten.

foto © paul kriele, 20 april 2016.

In de winkel staat een breed scala aan lokale en streekproducten geëtaleerd, maar ook ambachtelijk werk, zoals houtsnijwerk en sieraden. Die komen van uiteenlopende initiatieven, zoals Lekker Brabant en de Laarhoeven met onder meer jams en honing en Emy Swarts met zelfgemaakte armbandjes. Van Tuin Joop verkoopt De Winkel die werkt onder meer met biologische kruidenzalfjes.

Wil Hoeben maakt ons er nog op attent dat sedert kort er ook drie statushouders in het de werkplaats resp. buitendienst werken, waar ze wat ervaring opdoen. Ik zie daar erg positieve resultaten bij. Het zijn gedreven jongens [een Syrieër en Eritreaan] die eigenlijk voor de eerste keer actief zijn. Het mooie is ook nog dat ze bij hun werk spelenderwijs wat technisch Nederlands leren,’ vertelt Hoeben. ‘Je ziet dat ze zich hier kunnen uitleven.  
We gaan met WeenerXL bekijken waar we voor hen bij een werkgever een Werk-ervaringsplaats kunnen regelen, want bij ons is de taal de hoofdtaak.'

Terug naar boven