Markt: Syrische filmploeg interviewt passanten op vooroordelen

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-07-2017 | Gewijzigd op: 20-07-2017
 Woensdagmiddag 19 juli 2017 was op de Bossche Markt een Syrische filmploeg actief  die passanten en marktkooplieden benaderden met vragen  over vooroordelen. Die oordelen gaan over zowel Nederlandse gewoonten: zoals  kaaseters en klompendragers alswel oordelen over Syriërs, bijvoorbeeld mannen die veel bidden, op een matje liggen en pijp roken.

De drie koppige ploeg bestaat uit statushouders die wonen in de abdij van Berne inHeeswijk. Het zijn bestudeerde mannen van een eind in de twintig, alle drie uit Damascus, onder wie de fotograaf Achmad Alaiwbi, de accoutmanager en IT-er Mohamad Toutonji en  de salesmanager Mohamad Kouis.

De Syrische filmploeg  sprak onder meer met Jopie de
kaasboer en met een moeder en zoon die de Markt bezochten.


foto's © paul kriele,  19 juli 2017.
..........................................................................................................

De plannen voor dit project kwam van Nadja van Driel, getrouwd en moeder van twee kinderen, die ooit designer en interieurontwerper was, maar overstapte- na een studie aan 'Studio Ámsterdam'- in filmen. Met Mohamad Alaiwbi, met wie ze in haar woonplaats Heeswijk kennis maakte, kwamen ze op het plan al filmisch interviews te gaan afnemen.

Het eerste project is dus 'vooroordelen'. De bedoeling is dat van de opnamen eerst nog sketches worden gemaakt en dat alles op film wordt gemonteerd. 'Maar,' geeft Nadja aan, 'het gebeurt met een komische inslag. Dus serieuze onderwerpen worden lichtvoetig opgepakt en verfilmd'.
Nadja stelt haar materiaal ter beschikking.  Nadja: 'Het is een organisch project. Ik wilde graag iets doen vanuit mijn kracht en kennis.
De idee achter deze filmopnamen is dat deze mannen in onze maatschappij mensen ontmoeten, de Nederlandse taal en Nedrlandse gewoonten leren kennen. Met dit werk help ik hen vooroordelen weg te nemen bij henzelf en bij degenen die zij inteviewen.' Maar... , zegt ze ook nog tot slot, 'we weten nog niet wanneer en waar en hoe we belanden..'

Op dit moment zijn de drie Syriërs ook actief in het open luchttheater de Kersouwe in Heeswijk met de voorstelling 'Romeo en Juliette'.

Terug naar boven