Tramkade: Festival GenderBlender met paneldiscussie, film & workshops

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-11-2017 | Gewijzigd op: 06-11-2017

Zondagmiddag 5 november 2017 voltrok zich voor de eerste keer in de stad een festival rond Transgenders. Jongens en meisjes die vinden en ervaren dat zij in een ander geslachtelijk lichaam zitten dan zij wensen.

De organisatie wilde met dit festival op een ontspannen en luchtige manier  voorlichting geven middels, film, workshops en een paneldiscussie over genderdiversiteit en verbindingen creëren.Volgens globale statistieken zou  3,9 % zich niet eenduidig identificeren als man of vrouw ofwel 670.000Nederlanders, wat nog niet wil zeggen dat zij er ook voor uitkomen of dat zij zich zouden willen laten ombouwen. Die vooronderstellingen wil het festival ook wegnemen. 

De cafézaal Van Aken in voorheen Koudijs aan
de Tramkade waar zondag 5 november 2017
het festival GenderBlender werd gehouden.

Het panel bestond uit vlnr.: Dennis Bijleveld [uit de documentaire Genderblende], Sunniva Brunnings, Muhammed Al Tamimi, chirurg transgenderspecialiteit in opleiding], Gino Mulder [Gayte COC], Michael Schoonbrood [Utopiadeelnemer], de presentatore Bo Hanna [free lancejournalist o.a. voor Vice, Joop en De Volkskrant]. 

-Rechts:  COC, Radar en een shop speciaal
met kleding en schoeisel voor mannelijke transgenders.


foto's © paul kriele, 5 november 2017 . 

De dag begon met een plenaire discussie met enkele  transgenders, een chirurg [in opleiding]  gespecialiseerd in transgender, een journalist, een deelnemer aan Utopia [SBS programma] en een lid van Gayte [COC].  

In de zaal café Van Aken van voorheen Koudijs kwamen ervaringen en tegenslagen van transgenders met de politie en de samenleving in beeld,  maar ook [positieve ] adviezen vanuit deze transgenders en enkele stellingnames van het D66-raadslid BilalKaya.

Het ontbreekt de samenleving om maar ook de politiek en het onderwijs om metterdaad in te haken op deze seksuele diversiteit. Of dat nu klachten zijn  van smaad of eenzijdige teksten in de schoolboeken of bij ministersbenoemingen. Er wordt nog steeds van witte mannen en witte  vrouwen uitgegaan. De vooroordelen dienen al bij de opvoeding en op school te worden weggenomen. Wat kan de politiek doen?  Voorlichting geven, was het antwoord. En meer representatie van andere dan witte mannen en witte vrouwen. Daar scheelt het  aan. 

-Boven: De zaal van Café Van Aken, waar de documentaire  Genderbende werd getoond.
-Rechts : Enkele stills uit de film met beelden van momenten waarop de personen uit de film een keuze moeten maken waar zij qua seksualiteit staan in hun leven
.

foto's© paul kriele,  5 november 2017.

‘Maar je moet ook gewoon jezelf zijn’. Was de opmerking van een transgender, die in haar zakenbestaan ook wel merkwaardige opmerkingen kreeg toegeslingerd. ‘Maar ik doe vaak dit soort onbegrip /weerstand af met een geintje of humor.’ Maar een andere transgender heeft er wel de behoefte aan om hand in hand en toch veilig in de stad te kunnen lopen. Maart dan zegt de politie bij een incident: ’ Je lokt het zelf uit..’.

De D66-politicus Bilal Kaya benadrukte nog eens, als er op straat of waar ook iets mis gaat, altijd  aangifte te doen. Dan staat dat geregistreerd en kan de politiek er wat mee en bij de gemeente aandringen op maatregelen.

Jan van Velthoven, creatief als altijd, vriedg m een concreet actieplan door D66  om minstens 66 openlijke Transgenders in de gelederen te krijgen, en daaar zou de naam T’66 aan gekoppeld moeten worden. Dat was ook een reactie op de vraag van het raadslid Kaya: ‘Hoeveel mensen met een seksuele diversiteit werkelijk bij de partijen in dienst zijn?’.

Roze stembusaccoord In de aanloop naar de verkiezingen van maart 2018 zou er een roze stembusaccoord gesloten moeten worden met concrete  actiepunten rond LHBT-ers om voor hen het leefklimaat te kunnen verbeteren.

Na de paneldiscussie gingen verschillende groepjes naar de workshops 'Genderdiversiteit op de werkvloer', 'Visagie' [met Utopia-ster Michael Schoonbrood] en de workhshop ‘De eerste indruk door Trans lifestyle’.
In de filmzaal van Van Aken werd de documentaire ‘Genderbende’ getoond waarin enkele transgenders over hun keuze en hun  problemen vertelden. Maar ook duidelijk aangaven zelf moeite te hebben in welke geaardheidpositie zij verkeren. Heel invoelend klonken de behoeften aan een partner. Iemand die begrip voor hen toont. Maar dat als transgender te afficheren in de wereld van datingsites valt nog niet mee.
Zie ook facebook: GenderBlender.nl

De organisatie was in handen van de Regenboogstad 's-Hertogenbosch  en het COC Noord-Oost Brabant ism het Erasmusfestival.Terug naar boven