Gebed en begrip rond LHBTI-ers in Regenboogdienst v/h Kapucijnenkerk

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-10-2019 | Gewijzigd op: 05-10-2019
Zaterdagmiddag 5 oktober 2019 werd in de Coming outweek een op initiatief van het Beraad van Kerken in het Stadsklooster  San Damiano [voorheen Kapucijnenkerk]  gehouden. Deze Regenboogdienst geeft de diversiteit aan. Daarom waren, naast de gedeputeerde Marianne van der Sloot en wethouder Mike van der Geld ook afgevaardigden van het COC en andere bij de coming outweek betrokken organisaties zoals RADAR aanwezig. Gastheer, de gardiaan Hans van Bemmel, de enige die wat humor in zijn teksten verwerkte, heette allen in deze kloosterkerk van de Kapucijnen aan de Van de Does de Willeboissingel welkom. De andere voorgangers waren plebaan Vincent Blom , Franneke Hoeks van de Salvatorgroep en dominee Erica Scheenstra van PKN.
Kapucijnenkerk
De vier voorgangers vlnr.:
Gastheer de Kapucijnenbroeder Hans van Bemmel, Franneke Hoeks van de Salvartorgroep, plebaan Vincent Blom
en dominee Erica Scheenstra
.

foto © paul kriele, 5 oktober 2019.
.........................................................

De voorgangers stipten in hun woord en gebed de diversiteit [all inclusive] aan. Ook zangeres Yent van Hulst verwekte met haar mooie stem toepasselijke songs zoals ‘The Rose’ [ Some say love..] en het koor Merodiek, olv Hans Waegemakers en pianiste Coby Wagemans zong onder meer ‘Neem mij aan zoals ik ben’. COC-bestuurslid Ivo van Harmelen las een Bijbeltekst uit Genesis voor, waarvan de laatste zin luidde: Steeds als ik veel wolken over de aarde stuur, zal er een regenboog tevoorschijn komen. Het werd een dienst van gebed, vriendschap en kennismaking met zang, een handdruk en een wens die de aanwezigen op een kaart konden schrijven en –wederzijdes- aan elkaar konden aanbieden/ontvangen.
 
....
....
-Boven: Een dienst met momenten van onderlinge kennismaking en
vriendschap en begrip voor de LHBTI-ers. Met het elkaar de hand
schudden werd dat gesymboliseerd. Het koor Melodiek en zangeres
Yent van Hulst brachten toepasselijke liederen en songs ten gehore.


-Hieronder:De voorgangers met Hans van Bemmel [rechts] die vertelde
dat het bloemstuk vanwege het feest van Fraciscus [4 oktober] en
vanwege de regenboogviering door de bloemist van de kerk is gemaakt.


foto's © paul kriele,  5 oktober 2019.
................
....

Dominee Erica Scheenstra sprak onder het motto van ‘ all inclusive a ticket todiversity’ over een door God in zeven dagen geschapen kleurrijke en liefdevolle wereld. Maar die werd door de mensheid verpest waarop Noach met een ark zichzelf, zijn gezin en van elk dier een tweetal, wist te redden. Zo vergaat het veel jongeren die een coming out doormaken en aan een nieuw leven beginnen. In de Bijbeltekst die Ivo van Harmelen voor las werd dit nog een gesymboliseerd met: ‘Na de grote watervloed op aarde komt er een nieuw begin met een regenboog aan de hemel’. 

Ook Franneke Hoeks van de Salvartorgroep  gaf nog eens de regenboog als symbool van diversiteit aan. Zij nodigde zeven vertegenwoordigers van LHBTI-ers organisaties uit  om elk een van de zeven, verschillend gekleurde, kaarsen aan te steken en daaraan voorafgaand een kort gebed uit te spreken.Dat gebeurde achtereenvolgens voor eenzame ouderen, de LHBTI-ers, voor de politici die diversiteit agenderen en uitdragen, voor steun aan hen die worden geboren in een verkeerd lichaam en voor jonge mensen dat ze mogen ervaren wie ze zijn en tot slot voor de kerken en geloofsgemeenschappen dat ze begrip hebben en steun geven aan hen die anders zijn.
 
....

-Hierboven: De aanwezigen schreven op een vooraf aan de viering
verstrekte  kaart een wens en reikten die aan een buurman of buurvrouw uit. 

-Hieronder: Zeven vertegenwoordigers van maatschappelijke groeperingen
staken elk een kaars aan waarmee zij het begrip diversiteit nog eens aangaven.
Dat werd telkens met een kort gebed/wens voorafgegaan.


foto's © paul kriele, 5 oktober 2019.
................................................................................................................................................ 

 Na afloop was er een ontvangst met drankje en een hapje in het donderdag 2 oktober 2019  geopende ingrijpend opgeknapte Franciscushuis.
Het recentelijk geheel opgeknapte Franciscushuis
aan de Van der Does de
Willeboissingel naast de Kapucijnenkerk.


foto © paul kriele, 5 oktober 2019.
..................................................................

Op dinsdag 8 oktober 2019 wordt bij zorgcentrum Nieuwehagen  de regenboogvlag gehesen en  op woensdag 9 oktober 2019 wordt bij de Wilhelminabrug een bankje, ontworpen door Dylan van de Wal [winnaar van de Jheronimus Bosch Award] onthuld.
Op vrijdag 11 oktober 2019 zal wethouder Mike van der Geld op de Coming out bijeenkomst in het stadhuis aansluitend de regenboogvlag op het bordes hijsen.

Terug naar boven