Extra aandacht aan vrijwilligers.

Printerversie
Gepubliceerd op: 29-01-2021 In het nationale Jaar van de Vrijwilliger geeft ook de gemeente Den Bosch uitgebreid aandacht aan de vrijwilligers. Samen met vrijwilligersnetwerk Galant en vele andere organisaties gaan we eens extra onze waardering uitspreken. In ‘s-Hertogenbosch dragen wij vrijwilligers op handen. Dankzij hun belangeloze inzet ziet het leven van velen er een stuk aangenamer uit. Ze zijn onmisbaar voor een leefbare en sociale samenleving.

In ’s-Hertogenbosch zijn  45.000 vrijwilligers actief en 1.350 organisaties die werken met vrijwilligers. Ze zetten zich in bij organisaties op gebied van cultuur, sport, natuur, milieu, leefbaarheid, schone stad, zorg en welzijn. Ook zijn er veel vrijwilligers die geen lid zijn van een organisatie, maar zich inzetten voor bijvoorbeeld de buurt of een buurvrouw.

Wethouder Ufuk Kâhya: “De inzet van vrijwilligers wordt vaak als ‘normaal’ gezien, maar dat is absoluut niet zo. Het kost tijd en energie. Ik ben dan ook bijzonder trots op alle vrijwilligers die een steentje bijdragen aan het welzijn van anderen. Want door de inzet van vrijwilligers maken we meer mogelijk voor anderen. Ik koester alle uitgestoken handen, ze zijn goud waard in onze gemeente.”

Activiteiten dit jaar Het Jaar van de Vrijwilliger is een mooie reden om de  vrijwilligers extra in het zonnetje te zetten. Onder meer wethouder Ufuk Kâhya gaat elke week in gesprek met een vrijwilliger. Ook komt vrijwilligersnetwerk Galant en de VrijwilligersAcademie073 met een mooi aanbod aan activiteiten. En eind 2021 staat een bijzonder editie van de Nationale Dag van de Vrijwilliger gepland.
Inzet van de gemeente
De gemeente ondersteunt en stimuleert vrijwilligerswerk. Naast het verstrekken van subsidie werken we samen met vrijwilligersnetwerk Galant, onderdeel van Farent. Galant adviseert, verbindt en ondersteunt vrijwilligers. En promoot vrijwilligerswerk in onze gemeente. Verder geeft de VrijwilligersAcademie073 verschillende trainingen aan vrijwilligers die leerzaam maar ook ontspannend zijn.