Boek met ervaringen en herinneringen uit de coronatijd 2019-2021

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-12-2022 | Gewijzigd op: 02-12-2022
Boek met herinneringen en ervaringen van Bosschenaren uit coronatijd 2019-2022
-Hierboven: De raadszaal tijdens de boekpresentatie met de genodigden onder wie ook Bosschenaren die in het boek voorkomen.
-Onder: Stadschroniqueur Eric Alink,  auteur van  'Toen Den Bosch zich zelf niet was
'.
Links de initiatiefnemers Dénise Wieldraaijer en Bart Huijs. Rechts achterin kabinetschef en ceremoniemeester Jan de Wit.
foto's © paul kriele, 2 december 2022.
...

Stadschroniqueur Eric Alink schetste voorafgaand aan de boekpresentatie op donderdag 1 december 2022 in het Bestuurscentrum zijn ervaringen met corona waar hij bijna figuurlijk bij stond. Maar wel bij de Jumbo en Primera in de Visstraat de schade als eerste op de avond van 25 januari 2021 avondklok rellen met de schades werd geconfronteerd.
Alink -vandaag 1 december 2022 -twaalf en een half jaar in dienst van de gemeente, toonde op zijn prozaïsche wijze zijn emoties en beschouwing over 900 dagen corona in de stad, ofwel in een boek: 148 maal Den Bosch en op 195 pagina’s. Alink bewoog zich als geliefd spreker door Bossche geschiedenis en gaf ook zijn mening over de avondklokrellen van 25 januari 2021.
‘Alles moet weg’, ofwel ‘kapot’ stelde Alink. Zo stond dat op de ruiten langs de route naar het centrum, aldus zag Alink die vanaf het Esso station op de Grobbendoncklaan achter 200 opgeschoten jongelui liep. Een pandemie zoals vroeger de pest, tbc, tyfus en pleuritus overkwam de stad met het coronaviurus in 2020-2022. Drie jaar geleden [1-12-2019] werd in Wuhan [China] de eerste coronabesmetting ontdekt.

In ‘Toen Den Bosch zichzelf niet was’ is de titel van het boek waarin op 148 keer Den Bosch en op 195 pagina’s die coronatijd vanuit diverse hoeken wordt belicht: Met columns, straatgesprekken, gedichten, tekeningen en een reeks unieke foto’s [o.a. Bart Meesters en Karin Jonkers]. Daardoor ontstaat een beeld van die tijd: carnaval, Jeroen Boschziekenhuis, ouderen in de Annenborch, de avond klok, complotdenkers, vrije tijdsbesteding en vindingrijke ondernemers. Ook een pagina met het dagboek van RIVM met krankzinnige maatregelen en regels is er in opgenomen en er komen ook tegenstanders van dat beleid aan het woord. ‘Om het boek evenwichtiger te maken,’ aldus Alink.
‘Het was een tijd waarin de stad stil stond,’ zegt de auteur in zijn terugblik. ‘Bijzonder is dat de Bosschenaren een dag na de rellen de binnenstad begonnen schoon te maken. Ook dat heb ik in dit boek willen laten zien.’ Alink haalt ook de woorden van burgemeester Jack Mikkers aan.
Toelichting door burgemeester Jack Mikkers. Links Mariëlle van der Wardt en partner Karin Jonkers, Dénise Wieldraaijer en Bart Huijs. foto © paul kriele, 1 december 2022.

Mikkers zag die tegenslag, maar ook hoe de Bosschenaren wendbaar waren en veerkracht toonden. De idee die tijd nog eens terug te halen in een [foto-]boek komt van Bart Huijs en Denise Wieldraaijer namens de stichting 1184, die Goede Doelen, zoals hulpbehoevenden steunt. Karin Jonkers zorgde voor de grafische vormgeving. Het team van samenstellers heeft tegen een gereduceerd tarief aan de uitgave ‘Toen Den Bosch zichzelf niet was’ mee gewerkt.
De opbrengst van deze uitgave gaat naar de Stichting 1184 die het voor een goed doel zal bestemmen. Mikkers Met dit gesteund door de gemeente is hert samen brengen van de rouw en van de betekenis van de stad, de veerkracht en saamhorigheid -wat de bewoners met elkaar kunnen doen.
Daarom, aldus Mikkers zou ik dit boek als een lesboek voor de toekomst willen zien. Want we zijn het allemaal weer gauw vergeten, onze sociale contacten, hulp aan eenzamen en ouderen, onderlinge begroetingen en ge zo maar door.’
Boven vlnr. de initiatiefnemers Bart Huijs en Dénise Wieldraaijer, Marie-Louise van Schaijk, burgemeester Jack Mikkers, auteur Eric Alink en fotograaf Karin Jonkers.
foto's © paul kriele, 1 december 2022
.....
 Drie pagina's uit het boek: boven een pagina Lief & Leed, middenin Kindertekeningen
en straatinterviews en onder toespraakvanaf bordes stadhuis door burgemeester
Jack Mikkers na de avondklokrellen.
......
......
 

 

Terug naar boven