Jan de Rond middelpunt bij 15 jaar 'Mooi zo,Goed zo'

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-12-2011 | Gewijzigd op: 08-12-2011
Op de vrijwilligersdag woensdag 7 december 2011 heeft de stichting ‘Mooi zo, Goed zo' in het stadhuis haar 15-jarig bestaan gevierd met kleine cadeautjes, wat toespraken en van links en rechts de gelukwensen aan de  projectleider Jan de Rond.

Na een lovende toespraak gaf wethouder Bart Eigeman De Rond een gemeenteklok met Jeroen Boschafbeelding cadeau.

foto © paul kriele, 17 december 2011.
In de Oranjegalerij werd woensdagmiddag 7 december 2011 de projectleider van de 15-jarige stichting 'Mooi zo, Goed zo', Jan de Rond in de bloemetjes gezet.

Ook waren in de Oranjegalerij enkele ambassadeurs, onder wie Piet Lathouwers, Ad de Bruin [Bossche Omroep] en Miesjel van Gerwen [kunstenaar /cartoonist], aanwezig. Fred van Hoorn [FC Den Bosch] en hockeyster Minke Booij waren verhinderd .

-Boven: De ambassadeurs Miesjel van Gerwen [2evl.], Ad de Bruin [2e v.r.] en Piet Lathouwers [r.] verwelkomd door wethouder Bart Eigeman [l.]. Middenin projectleider Jan de Rond.
-Rechts boven: De Rond ontvangt van Wim Habraken
.[r.] van galerie Kurtface een met kunst  en bloemkool gevulde sinterklaasklomp.
-Rechts: De Rond in gesprek met enkele jeugdige  bestuursleden en vrijwilligers van de Stichting Jong Actief.


foto's © paul kriele, 7 december 2011.


Met tussenkomst van de stichting hebben in de voorbije 15 jaar - met inschakeling van 450 bedrijven - honderden vrijwilligers voor 160 verenigingen en stichtingen zich ingezet. ‘Als iedereen een beetje doet, doen we met zijn allen iets prachtigs,’ zo vatte De Rond het samen.

Wethouder Bart Eigeman, die burgemeester Ton Rombouts verving, sprak over: ‘Er is een parelsnoer geregen met -in 15 jaar -heel veel pareltjes er aan’.
In een kort overzicht sprak Eigeman over de formule ‘de grammatica van De Rond’. Met Grammatica bedoel ik niet de losse onderdelen, maar het verhaal. De kern blijft kunnen we tot een verbinding komen? Daar gaat het om. Iemand aanspreken, dan komt er een relatie tot stand. Dat aanspreken is deel I van de De Rond grammatica. Daar hoort het werkwoord verbinden bij en daarnaast steun als meewerkend voorwerp, aldus Eigeman. ‘ Dat is mooi, dat is goed. Dat is top.’
Eigeman bood Jan de Rond een ‘gemeenteklok’ aan met een afbeelding op de wijzerplaat van een Jeroen Boschtafereel.

Deniz Õzkanli, de oprichter van de Turkse jongerenvereniging Diyalog, omschreef Jan als '..een bijzonder verschijnsel'.  'Ik heb van Jan veel geleerd. Zijn uitgangspunt was niet geld, maar steun. Me t Jan ontmoet je echt mensen, 'sprak Õzkanli
die aangaf dat via 'Mooi zo, Goed zo' Diyalog op weg is geholpen.'

Jan de Rond had 15 jaren meegemaakt die – voor hij het besefte – voorbij waren gegaan.
‘ In het begin had De Rond niet veel illusies in de opzet van deze landelijke keten, maar dankzij het bedrijfsmatige aandeelhoudersschapen de steun van de gemeente lukte het. ‘Soms heb je een zetje nodig,’sprak De Rond. ‘Dat hebben al die mensen voor mij betekend. Den Bosch profileerde zich later juist als een van de beste,’ sprak De Rond die deze viering graag nog eens over wil doen, ‘.. maar dan pas over een aantal jaren.’


Terug naar boven