Systeem zorg en welzijn op de schop

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-01-2012 De komende tien jaar staat de maatschappij een omslag van zorg en welzijn te wachten. Deze innovatieve ontwikkeling verloopt met medewerking en inzet van de zorg-en welzijnsinstellingen.
De effecten liggen bij de burgers die in de aanpak centraal komen te staan, maar aan wie hun verantwoordelijkheid wordt gevraagd. Daarnaast is er een gemeente, die zaken los zal gaan laten om de eerste behoeften aan zorg en welzijn over te laten - ten eerste- aan die burger zelf. Van deze burger wordt gevraagd dat zij meer een beroep zal gaan doen op familie, vrienden en buren.
En een gemeente die ten tweede die zorg en welzijn zal overlaten aan de partijen uit het maatschappelijk middenveld.

Na de oorlog is er een systeem gegroeid, dat op elk aspect van zorg en welzijn afgepast was. Allerlei wetten en wetjes lagen daar aan ten grondslag. Dat gaf een rompslomp aan loketten en bureaucratie én ….aan geldstromen/subsidies. Daar komt nu een eind aan.

En wat betreft de professionals en instellingen..?
Bij dit proces waarbij het gaat om laagdrempeligheid en efficiëntie wil de gemeente de professionals, die in zorg en welzijn actief zijn, breder en pluriformer inzetbaar, dus breder deskundig maken.
Snijders die vanmorgen een toelichting gaf aan de pers: ‘Zoals de huisarts als eerste aanspreekpunt functioneert zo zouden ook de fysiotherapeuten, jongerenwerker, leerplichtambtenaren, wijkagent, de welzijnwerkers en andere professionals moeten gaan functioneren. Van de professionals wordt verwacht dat zij zich op een breder gebied gaan ontwikkelen.
‘Dat is de grootste cultuuromslag,’ aldus Snijders. Zij moeten de bewoners en hun netwerk gaan begeleiden en ondersteunen en stimuleren. Dat vereist van hen wel een effectievere organisatie.
Dan zou er een bundeling van krachten kunnen ontstaan .Als suggestie komt bijv. een nieuw ’wijkzorgcentrum’ in beeld. Maar dat is al een praktisch ingevulde oplossing.
De partijen, de betrokken bij deze aanpak zijn instanties uit het veld van zorg en maatschappelijk werk: de zorgverzekeraars zorginstellingen, maatschappelijk werk en onder meer jeugdzorg.

De komende tien jaar vindt die omslag plaats en als ontwikkeling daarom niet concreet in te vullen. Als eerste merkbare zet, gaat de gemeenteraad zich er in februari 2012 over dit voorstel uitspreken.
Aldus wethouder Geert Snijders die aangeeft dat Den Bosch in deze wat hij noemt ‘ systeeminnovatie’ vooruitloopt .
Maar de stad staat niet alleen al wat de jeugdzorg betreft richt zij zich naar het landelijk beleid. Andere aspecten, zoals
stelt zij zich bij die aanpak op samen met de Meierijgemeenten en landelijk met de G32-gemeenten.