Historie, terugblik & inkijk in ruim 10 jaar Steunpunt Zelfhulp

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-10-2012 De vorige week donderdag 27 september 2012 heeft wethouder Geert Snijders van voorzitter Theo Leermans van het Steunpunt Zelfzorg het eerste exemplaar van 'Hier hoef je niet te zeggen dat het goed met mij gaat' ontvangen. Dat is een beschreven en een geïllustreerde neerslag van ervaringen van deelnemers aan de zelfhulpgroepen van het Steunpunt 's-Hertogenbosch. Het markeert tevens de ontwikkelingen van deze stichting die in 2001 door enkele verontruste Bosschenaren werd opgezet. Zij misten praat-en ervaringsgroepen van lotgenoten omtrent elk aspect van de geestelijke [bijv. depressies of sxhizofrenie] en lichamelijke [COPD en Astma] gezondheidszorg, maar ook van lotgenoten met ervaring of confrontaties met verslaving [AA en de Narcotics Anonymus], geweld of met relatieproblemen.

Naast enkele kritische opmerkingen kijken beide bestuursleden met veel voldoening terug op de eerste tien jaar. Subsidie blijft een groot knelpunt van de stichting, die feitelijk onder de WMO valt en dus -wat de overheid beoogt- zelfredzaam moet zijn.
 
Voorzitter Theo Leermans [r.] van de Bossche stichting  Steunpunt Zelfhulp. Links JoopCastelijn is de secretaris.
Samen noemen zij zich 'Blik & Handveger'
.

foto © paul kriele, 9 oktober 2012

In de terugblik van de bestuursleden zitten velen positieve kanten. Leermans en Castelijn, de twee werkpaarden van de stichting, sommen bijvoorbeeld de toename van een paar naar 30 groepen op en het pas verschenen boek dat dankzij drukkerij DekkersVanGerwen tot stand kwam.
Maar een beetje meer medewerking van bestaande instellingen, zoals Reinier van Arkel, Juvans, Divers,Jeugdzorg en onder meer Novadic, die toch allen in de Adviesraad vertegenwoordigd zijn, zou hen erg welkom zijn.
'Het draait toch altijd uit op de inzet van hun professionele krachten en op geld,' bevestigen de twee die ook nog bestuurlijke ondersteuning hebben van penningmeester Dirk van Italie. 

De stichting, die vanaf 2008 in het voormalige fraterhuis in de Sonniusstraat 3 kantoor houdt, ontving overigens ook nog eens in 2011 uit handen van wethouder Rodney Weterings de prijs ihkv het Burgerinitiatief.
Leermans en Castelijn hebben ook nog wensen. Dat is behalve geld [subsidie], ook een vertegenwoordiging in WMO- adviesraad te verkijgen.

Na de recentelijk opgerichte groep 'Norwood', voor mensen die relatieverslaafd zijn, is er pas een nieuwe loot aan de dertig zelfhulpgroepen gekomen: de groep Anonieme Codependents. Met deze CoDA groep worden mensen aangeduid, die moeite hebben om een gezonde relatie te ontwikkelen of in stand te houden, door bijv. gebrek aan inzicht van gevoelens, verlegeheid, extreem loyaal gedrag of door een minderwaardigheidscomplex.

Zie ook de bestaande site van het steunpunt, die ook nog eens binnenkort vernieuwd wordt  www.zelfhulpdenbosch,nlTerug naar boven