20 Brabantse gemeenten nemen van provincie Jeugdzorg over

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-10-2012 Vanaf 1 januari 2013 nemen twintig gemeenten* [regio N-O Brabant] een deel van de jeugdzorg over van de provincie. Dat is vastgelegd in een bestuursovereenkomst, die de komende maand wordt ondertekend. Het toe te kennen bedrag dat er mee gemoeid is [de zorgkosten] bedraagt  € 4,5 miljoen.
Hiermee is de provincie de eerste die dit systeem van 'enkelvoudige ambulante jeugdzorg'** overdraagt aan gemeenten. Landelijk gebeurt dat pas per 1 januari 1915.

...

**De overeenkomst gaat over de ‘enkelvoudig ambulante jeugdzorg’. Dat is jeugdzorg die in gezinnen in de thuissituatie van ouders en kinderen wordt geboden. Dus als er geen opname in een instelling of in een pleeggezin nodig is .
Ouders en kinderen die te maken hebben met flinke problemen met opvoeden en opgroeien komen in aanmerking voor deze vorm van zorg. Zij kunnen zelf om deze hulp vragen bij het Centrum voor Jeugd en gezin (CJG) in hun gemeente. Maar het kan ook zijn dat een kinderrechter of voogd deze zorg voorschrijft.

Het effect dat er mee bereikt wordt is dat gemeenten zelf een betere, vernieuwender aanpak kunnen bewerkstelligen op deze zorg die de laatste tijd nogal  kritiek opleverde  [o.a. misbruik]. Ook kan een betere samenwerking tussen hulpverleners in een gezin worden bereikt. Het levert ook minder bureaucratie op. 

* 20 deelnemende gemeenten:
Bernheze
Boekel
Boxmeer
Boxtel
Cuijk
Grave
Haaren
's-Hertogenbosch
Heusden
Landerd
Maasdonk
Mill en Sint-Hubert
Oss
Schijndel
Sint-Anthonis
Sint-Michielsgestel
Sint-Oedenrode
Uden
Veghel
Vught