Stad hangt vol met Jeroen Boschportretten

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-05-2013 | Gewijzigd op: 02-05-2013
Den Bosch kan niet meer om Jeroen Bosch heen. Niet de Bosch van het Jeroen Boschjaar in 2016, maar als een door de beeldend kunstenaar Sabine Vess getekend portret van Bosch. Deze 72-jarige kunstenares uit Zaltbommel zet zich in voor Peruaanse straatkinderen.

Gebouwen op het Burg. Loeffplein [l-boven] in de Karrenstraat [r-boven] en in de LangeTolbrugstraat [r.] zijn getooid met portretten van Jeroen Bosch. De bedoeling is om daarmee de aandacht te vestigen op de projekten van Sabine Vess die werkzaam is met Peruaanse straatkinderen.

foto's © paul kriele, 1 mei 2013.

De min of meer in Den Bosch bekende Van Rooij doet ook goed werk voor wees-en straatkinderen, met name voor jeugd in kindertehuizen in Oost-Europa en Rusland. De door hem gefinancierde projecten bezocht hij daar meestal ook zelf.
Maar laat die actieve ’buitenlandperiode’ achter zich en regelt dat goede doelen/werk voortaan vanuit zijn domicilie op het Burg. Loeffplein.
Tijdens een kunstroute in Zaltbommel ontmoetten Vess en Van Rooij elkaar. Bij die gelegenheid vroeg de Bossche mecenas haar iets in relatie tot Jeroen Bosch te maken. Vess koos voor het standbeeld van Jeroen Bosch op de Bossche Markt en tekende van daaruit een portret van de beroemde Bossche schilder.

De gepensioneerd fiscalist Van Rooij heeft op het Burg.Loeffplein een galerie, waar van talentvolle, vaak beginnende kunstenaars werk hangt, dat hij op een speciale manier van de hand doet. De opbrengst gaat naar tal van projecten. Soms prikkelt hij beroemde fotograven  [de beroemde Belg Dirk Braeckman].
akland] , of schilders om voor hem een speciaal werk te maken dat ie omzet in goede doelen.Er hangt bijv. een serie originele prenten die voor een verhalenboekje voor kinderen hebben gediend. Bij verkoop gaat de opbrengst naar de aanschaf van insulinepompen van een noodlijden ziekenhuis.
Dat gebeurt nu ook met de werkstukken op de permanente expositie in de voormalige kapel van het Groot Ziekengasthuis die te koop zijn met insulinepompen die aan Lithouwse kinderen ter beschikking worden gesteld.

De beeldend kunstenaar Sabine Vess in de voormalige kapel van het GZG bij de door haar getekende Jeroen Boschportretten. 

foto's © paul kriele, 1 mei 2013. 
Oude kapel GZG.
Kunstwerken verzameld door  Johannes van Rooij, die ze voortaan permanent exposeert en waarvan de opbrengst naar  Lithouwse projecten gaat. 

Op eenzelfde manier zet Van Rooij de Bommelse kunstenares Sabine Vess letterlijk in beeld door overal in de stad de door haar getekende Jeroen Boschportretten op te hangen. Dat doet Van Rooij om daarmee de aandacht te vestigen op de [theater-] projecten met straatkinderen in Peru van Sabine Vess. Iets wat de gepensioneerde fiscalist erg aanspreekt.
Er hangen al ‘Jeroen Bosschen’ bij de oude ingang van de poli van het voormalige GZG, op de ramen van de voormalige kantoren van Van Lanschot op het Burg. Loeffplein en bij de horecazaken in de Karrenstraat Carrousel, Carras en Galaxy.

Tot slot beamen beiden: Wie goed doet, goed ontmoet, maar soms moet je heel lang.. wachten..

De straatakademie van Generation
Vess, die als PUM=mer [Project Uitzending Managers] al vanaf 1998 in Peru komt, is pas terug van een reis naar Lima waar zij een straatakademie met verwaarloosde [wees-] kinderen gaat opzetten.
In haar kunstenaarschap is zij erg breed beeldende kunst, verhalen schrijven en theater.
Maar dat schrijven doet ze nog steeds in het Duits omdat dan de kleur en de sfeer van het verhaal, ze noemt het de melodie, het beste overkomen. 'Daar leent zich het Nederlands niet echt goed voor,' aldus Vess. Vess richt zich bij haar schrijverij op verhalen en alles wat met haar leven te maken heeft. ´Pools dagboek´ dateert bijv. van1978.




De in Zaltbommel wonende en werkende kunstenaar  Sabine Vess.

foto © paul kriele,1 mei 2013.

Sabine Vess is van origine Oostenrijkse, wat je nog aan haar accent kan horen. Zij ontmoette een Nederlander en kwam naar Holland Maar nog interessanter is het verhaal van haar groot-ouders die een geschiedenis van twee honderd jaar theater achter zich hebben liggen. Dat begon in 1825 in Wenen, wat verkaart dat Sabine Oostenrijkse is.
Maar nadat zij in 1951 een Nederlander ontmoette en trouwde werd ze Nederlandse en kwam te werken bij het Instituut voor Theater. Maar ze hield – vanuit Zaltbommel – in Den Bosch er ook een eigen atelier op na.

Tekeningen van 13-14 jarige Peruaanse kinderen
Tekeningen van Peruaanse straatkinderen die bij Vess deelnemen aan een theaterproject
Het ene is van de 13–jarige Moyses, van het andere is de tekenaar onbekend.
Tekening van Moyses uit Lima [l.] en rechts onbekend.
In deze tekeningen zit [min of meer sturend opgelegd] het accent ritme.


foto's © paul kriele,1 mei 2013.

In Lima zijn 5.000 straatkinderen die op straat geld verdienen voor hun ouders. Van hebben er 1.200 geen thuis.
De stichting die voor hen opkomt is Generation. Via deze organisatie is Sabine Vess met Peruaanse straatkinderen in contact gekomen. Pas recent zet ze met die jeugd theater op, via welk project ze hen thuis maakt in de taal en eventueel talenten doet ontwikkelen  en mogelijk hen voorbereidt op verdere scholing.

Terug naar boven