o.a. Jong Actief: in gesprek met burgemeester/Roep om Ruimte!

Printerversie
Gepubliceerd op: 28-06-2013 | Gewijzigd op: 29-12-2013
In een gesprek met burgemeester Rombouts op donderdagavond 27 juni 2013, waartoe hij zelf de jongeren eerder had uitgenodigd,  vroegen de jongeren van diverse geledingen/deputaties, om RUIMTE. In het gesprek van het Jong Actieoverleg, waaraan circa 30 jongeren deelnamen droeg stadskunstenaar Lucas de Man  een manifest voor.
Het was het product van twee maanden overleggen, begonnen in het oude Koningstheater. Jochem Kromhout, één van de jongeren: "In eerste instantie was er vooral veel kritiek, op de bestaande cultuurinstellingen, op burgemeester Rombouts, op de stad als geheel. Al snel hebben we dat weten om te buigen naar iets constructiefs."

Stadskunstenaar Lucas de Man leest het manifest van de Jong actie overleg. Links zitten ondermeer wethouder Jeroen Weyers en burgemeester Ton
Rombouts [r.].
foto © marcus peters, 27 juni 2013.

De groep zoekt op verschillende vlakken meer ruimte. "Ruimte bedoelen we in de breedste zin van het woord: een fysieke plek, maar bijvoorbeeld ook op het gebied van vergunningen. We zoeken naar samenwerking op basis van vertrouwen en flexibiliteit."
Ook concreter hebben de jongeren al voorstellen. Zo zouden ze graag een broedplaats opzetten. "We willen een plek waar mensen samenwerken en tot creatieve, sociale initiatieven komen, waar netwerken ontstaan en bloeien, en waar talenten vaardigheden worden." Daarnaast denken ze dat een groep 'verbinders' en een online platform het creatieve netwerk van Den Bosch zou kunnen aanwakkeren. "Er zijn mooie initiatieven in onze stad, maar ze komen niet tot bloei omdat ze elkaar niet kennen. Een actiever, sterker netwerk kan dat veranderen."

De burgemeester gaf in het gesprek aan zeker open te staan voor gesprek, en graag na het zomerreces concretere plannen te zien. Jochem: "Wat wij heel fijn vinden is dat hij toegeeft dat Den Bosch niet aantrekkelijk is voor onze generatie. hij heeft toegezegd dat hij ruimte en vertrouwen wil bieden, en wethouder Jeroen Weijers zei ook na de zomer zelf met concretere voorstellen te komen. Wij pikken de handschoen dan ook graag op om na de zomer het gesprek voort te zetten."