Rederijkerskamer Moyses ' Bosch ontvangt € 7.500

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-02-2006 | Gewijzigd op: 17-08-2011
Vanmiddag 9 februari 2006 is in de Oranjegalerij van het stadhuis aan de Rederrijkerskamer Moyses’ Bosch de Van den Udenhout Cultuurfonds Prijs 2005 uitgereikt. Deze tweejaarlijkse prijs, die indertijd ingesteld werd door de mede-naamgever Joep Chappin, oud-directuer bij Autobedrijf Van den Udenhout, is bedoeld ter bevordering van het kunst - en cultuurklimaat in de regio ’s-Hertogenbosch en bestaat uit een bedrag van € 7.500 euro.

-Hierboven:Stadsarchivaris Rob van de Laar die een uiteenzetting hield over de Rederijkers.
-Rechts boven: de overhandiging door wethouder Roderick van de Mortel van de cheque van 7.500 euro aan de voorzitter Carlo van de Water van Moyses' Bosch. Midden achter Kurt Verhees, directeur van Van den Udenhout Automobielbedrijven die de naamgever is van de tweejaarlijkse Cultuurfonds prijs Chappin-Van den Udenhout
-Rechts Wethouder Roderick van de Mortel en Joep Chappin [voormalig directeur bij Van den Udenhout], die luisteren naar de geestig/commercieel getinte toespraak van Kurt Verhees, directeur van het Bossche automobielbedrijf.
 

De voorzitter van Moyses’ Bosch, Carlo van de Water ging in op het fenomeen amateurtoneel en op prijzen in het bijzonder. Na de Anton Huybersprijs en de Albert Swaneprijs is deze prijs wel de meest lucratieve, aldus Van de Water die vanaf 2001 lid is en nog geen jaar voorzitter. Toch permitteerde hij zich gekscherend in te gaan op de toekenning, die ‘…wel erg lang was uitgebleven, want welk Bosch gezelschap komt nu voor zo’n prijs in aanmerking?’ In die opzet tipte Van de Water ook even de vooroordelen aan die er rond Moyses’ Bosch leven: rijk, verwaand, elitair, de procedure van ballotage bij toelating en .. ze weten het altijd beter. ‘Dat laatste klopt,’ aldus de gevatte speech van de voorzitter, die voor de inhoud naar Jaap Bernsen verwees... .

‘De vereniging kampt met een klassiek drama,’ zoals de voorzitter het dreigende huisvestingsprobleem noemde. Door het verdwijnen van het Groot Ziekengasthuis dreigt de toneelvereniging de locatie bij de voormalige apotheek te verliezen. Maar wethouder Roderick van de Mortel, die de prijs had uitgereikt, werd aangesproken op diens ‘genetisch bepaalde talenten’, omdat grootvader Jan van de Mortel eertijds de kamer ook wel gezind was geweest…!
Van de Mortel zegde na afloop toe dat de gemeente bij dit probleem zal bemiddelen.Rond deze prijsuitreiking is in het Stadsarchief een expositie gestart rond de Bossche rederijkers, waarover stadsarchivaris Rob van de Laar voorafgaand aan de uitreiking een ‘Uiteenzetting in historisch perspectief’ hield.  Terug naar boven