Zoeken
Stuurloze Boschtion mist professionele organisatie
Printerversie |
Logo van Boschtion
De lokale omroep is een organisatie met een geschiedenis van vallen en opstaan Voorjaar 2008 overleefde zij de begrotingsbehandeling en kreeg –na protest op de bezuinigingen - alsnog subsidie.
Nog steeds kijken met name meer ingewijden in de omroepwereld uit naar programma’s die wat professioneler zijn. Maar als de basis niet stabiel en degelijk in elkaar zit is, het product ook navenant.
Antoine Jacobs heeft als interim voorzitter moeite gedaan aan die basis wat meer professionele krachten toe te voegen. Helaas is de oud-politicus en hoogleraar in Leuven daarin niet geslaagd. Intern ontbreekt het de omroep aan goede communicatie. De organisatie bestaat uit drie zuilen, kabelkrant, tv en radio waarbinnen de medewerkers langs elkaar heen werken in plaats van elkaar te prikkelen. Behalve dit gebrek aan communicatie manifesteren zich er vele ijdele eilandjes. Met dat verschijnsel vormt de lokale omroep geen uitzondering op andere organisaties. Als er dan ook geen adequate programmaleider is, zakt het zaakje gauw in elkaar. Want een vrijwilligersorganisatie als Boschtion kan best wat ‘sociaal cement’ gebruiken.
De studio aan de Pieter Langendijksingel, waar Boschtion na de Hambaken[Allendelaan] en een korte tijd in de Kerkstraat, jaren heeft uitgezonden. Momenteel zit de omroep in een vooormalig kantoor van Berg Electronics aan de Helftheuvelweg 11, dat in eigendom is van de BIM. |
Soms werken -tijdelijk ingezette - stagiairs vanuit journalistieke opleidingen kwaliteitsbevorderend, maar Boschtion vereist structurele oplossingen.
Jacobs die tussen augustus 2005 en juni 2007 pro Deo als voorzitter na bemiddeling van de toenmalig secretaris de SP-er T.Kalff, was aangesteld, zegt daar niet aan toegekomen te zijn. Eerst heb ik de zaak gesaneerd, omdat er alleen maar sprake was van uitgaven en er geen inkomsten waren.
Ik heb me gericht op het ‘on speaking terms houden van de organisatie met de gemeente’. Doel daarvan was de subsidie en de verzekering te waarborgen. Na een verhuizing en het loskrijgen van subsidie en het gezond maken van de reclame-inkomsten is een deel van mijn doel, Boschtion in een gezond financieel vaarwater te krijgen, gelukt.
Fase 2 moest nog starten: Kwaliteitsverbetering.
Organisatie: Welk middel Jacobs onder meer voor ogen had was het aanspreken van bekende Bosschenaren die wat in te brengen hebben. Ik zou hen de vraag voorleggen of zij een goeie Lokale Omroep wensen. Zo ja dan zouden diezelfde personen ook voor een krachtig bestuur plus enkele professionals moeten zorgen. In feite doen de vrijwilligers bij Boschtion waar ze zin in hebben en heeft het bestuur er nauwelijks greep op,‘ aldus de hoogleraar in Leuven die begin 2008 opnieuw een sabatical jaar nam.
Programmering: Als de programma inhoud aan de orde komt spreek Jacobs van een amateuristische programmering, waar het ook nog eens ontbreekt aan een echte beleidsvisie.
Voor een gedegen en professioneel opererende lokale omroep is 3-4 ton nodig. Daarbij stelt de toenmalige voorzitter voor: een degelijke staf en een journalistiek opgeleide hoofdredacteur. Momenteel draait de omroep op € 60.000 subsidie en € 40.000 commercie.
Uit een poll die het Brabants Dagblad recentelijk deed, bleek ruim de helft van de Bosschenaren achter een betere financiering van de lokale omroep te staan. Maar er werd ook bij geplaatst dat er een betere organisatie moet komen.
Jacobs is er evenmin in geslaagd een nieuwe bestuurskracht te vinden. Dat kan veelzeggend betekenen, dat Boschtion niet alleen een moeilijke, maar eveneens een minder geliefde organisatie is geworden.
Van den Bersselaar die in maart 2004 als redactielid bij Boschtion-TV in dienst kwam, is na het vertrek van Jacobs voorzitter geworden. Tussendoor was hij bestuurslid mediazaken.
Maar of de vrijwilligers Van den Bersselaar vaak zien of horen is de vraag. Deze in hart en nieren omroepman is met name actief voor de kabelkrant, of de fotorubriek en met de jaarlijkse sinterklaasfilm, waarvan hij het script schrijft en de organisatie doet.
Van den Bersselaar verwacht dat in januari 2009 de kandidaat die het bestuur op het oog heeft instemt met toetreding tot de organisatie. ‘Maar de politiek heeft in de laatste maanden het geheel niets laten horen over de positie van de omroep, ‘ aldus voorzitter Van den Bersselaar.
Dat Boschtion relaties en/of een samenwerking aanging met het Stadsarchief en de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch zijn speldenprikken in een gevarieerde productie. Die hebben geen effect op de opbouw van een organisatie.
Dat leert ook de geschiedenis en tekent de gedrevenheid van ijdele omroepers: het steeds verzinnen van nieuwe dingen en telkens op nieuwe paarden we wedden, wat de organisatie eerder verzwakt dan versterkt.
Terug naar boven