Voor Omroep Brabant: Rombouts blikt terug op 21 jaar burgemeesterschap

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-09-2017 | Gewijzigd op: 28-09-2017
In een interview, afgenomen door verslaggever Jan Waalen in de tuin van het voormalig klooster Mariënburg, blikt Ton Rombouts, kort voor zijn afscheid terug op 21 jaar burgemeesterschap.

Daarin komen de ups en downs in beeld. Met name 'een flitspunt' noemt Rombouts de rellen in de Graafswijk* nav het doodschieten van een supertorter van FC Den Bosch [december 2000 agent schiet Pierre Bouleij dood], pakt de journalist van Omroep Brabant als eerste op. Rombouts: 'Die rellen hebben helaas drie dagen -en dat is een dag te lang- geduurd. Met wetenschap van nu had ik wellicht eerder moeten ingrijpen.' 
Rombouts noemt dat het steeds aan de kaak stellen  'een afrekencultuur van de journalistiek'.

  De 66-plusser Ton
Rombouts, geboren in Waspik, treedt terug als burgemeester,
maar blijft wel in Den Bosch wone
n.

foto © paul kriele, 27 maart 2013.
........................................................ 

Later volgen ook winstpunten, zoals het toelaten van een uitgeprocedeerde asielzoekersjongen Brandon en de extra bijstand aan minder bedeelden, dat noemt Rombouts winstpunten in zijn carrière. 
Maar het theater is op zijn beurt een dossier waarvan hij 'baalt'.  'Maar',' reageert Rombouts onmiddellijk, 'bij een niet gekozen burgemeester bepaalt nog altijd de politiek de agenda.  Dat zal ik ook aan mijn opvolger als een van mijn lessen meegeven'. 
En als de interviewer dan vraagt: En die Data Science Academy  dan? en de Jeroen Boschtentoonstelling, waarvan Rombouts, zoals hij zegt 'de ziel' was..?  'Tja, naast onderwijs en sport moet je soms ook aan wat grotere zaken denken.' Waarop een trotse Rombouts het miljoenenbezoek in 2016 aan de stad nog eens noemt.

'Kijk,' zegt Rombouts nog eens:  'Geen theater dat is een slechte zaak geweest. Ondanks dat ik er tussendoor binnen het College nog hard aan heb getrokken. Ik zeg ook steeds: een stad die investeert in cultuur zal het uiteindelijk ook economisch goed doen. 
En wat ik ook aan mijn opvolger en aan een nieuwe generatie burgemeesters zal voorhouden: een benoemde, ofwel een niet gekozen burgemeester, bepaalt niet dat dossier of elk ander dossier ! Dat bepaalt de politiek.'

De zaak van de zwemleraar  Benno L.
Nog een zaak die in 2009 landelijk de aandacht trok was de van seksueel misbruik verdachte Benno L. uit de Kruiskamp. Deze van origine Duitse, oudere, man was werkzaam als leraar in een Vughts zwembad. In die lessen maakte hij van zijn status misbruik -mede door de situatie van overmacht - om lijfelijk kontakt met zijn jonge leerlingen te zoeken. Deze pupillen waren veelal door hun geestelijke omstandigheid niet weerbaar.

Rombouts: 'Ik heb in die zaak iets gedaan dat tegen mijn zin in ging. In die zedenzaak moest ik het een keer groot maken om het klein te houden'.  Daar duidt de burgemeester op het bijeen roepen van alle ouders in de Brabanthallen, ondanks dat de politie tegenstribbelde. Zij wilde  lopende het onderzoek er [nog geen] publiciteit aan geven.
Rombouts:''Maar ik had van Justitie wel de gedetailleerde informatie. Op die informatieavond, die achter gesloten deuren plaats vond, heb ik de aanwezigen uitleg gegeven over twee hoofdpunten in die ontuchtzaak: dat er voor 93% geen misbruik van jongens is geweest en evenmin van penetratie. In alle ophef die er rond ging was verkrachting bij de ouders over en weer de overheersende verdachtmaking. Dankzij mijn info kon een merendeel van de ouders weer rustig slapen.'

Bijbanen en inkomen
Rombouts wordt ook aangesproken op zijn inkomen. Het geld. Zijn antwoord: 'Ik heb zeven dagen in de week gewerkt en daarmee is de stad niets tekort gekomen'.
En op zijn bijnanen..?  'Ik ben toen burgemeester kunnen worden dankzij mijn bijbanen. Een netkwerk is erg belangrijk'. Waarmee de burgemeester refereert aan zijn relaties bijv. met ministers in Den Haag, met het koningshuis en met het NOC/NSF*. Daardoor heeft Den Bosch na het WK in Londen op het Stationsplein de kampioenen kunnen huldigen. 
Slot:
De verslaggever refereert behoedzaam ook aan het feit dat Rombouts in 2012 niet het commissariaat van de provincie haalde: 'Dat had ik toen wel gewild. Maar ik dank OL Heer op mijn knieën dat het niet is doorgegaan en dat ik in Den Bosch ben gebleven. Want er is niks zo leuk als een stad te besturen.' 
'Dat wordt afkicken,' zegt de journalist en tesamen: 'Dus tijd voor de bijbanen ..'


*Rellen in de Graafsewijk

Behalve op 16, 17 en 18  december 2000 braken op 7 en 8 april 2005 opnieuw rellen uit in de Graafsewijjk na een uitzending door SBS6. Aanleiding toen was het oprollen van wietplantagas in enkele huizen in de wijk, waarop- met name een bewoner die verdacht werd van het plegen van ontucht met zijn stiefdochter - uit  zijn huis werd gezet. 

Terug naar boven