Historisch overzicht van bijna 60 jaar ORVA

Printerversie
Gepubliceerd op: 04-01-2018 | Gewijzigd op: 04-01-2018
Historisch overzicht van bijna 60 jaar ORVA

Op 9 november 1959 [tevens de officiële oprichtingsdatum]  begonnen enkele broeders van Reinier van Arkel in de Hinthamerstraat met een huisomroep. Deze huisradio zond onder leiding van broeder Methodius Gruijters[ † Weert, 2-9-1975] na de Hoogmis, een zondagmorgen verzoekplatenprogramma uit. Feitelijk was de studio bedoeld als bezigheidstherapie voor de patiënten van Reinier van Arkel. Kort erop volge ook een uitzending op de woensdagavond.| De programma’s waren te beluisteren via luidsprekers op de gescheiden mannen -, vrouwenafdeling

Bij zijn werk kreeg Methodius technische steun van de broeders Donatianus Zwaard  en Cyprianus van de Kerkhof van ‘de Broeders van Dongen, die aldaar werkzaam waren. Ook oud-broeder Jan Klein Overmeen was een spil in het ziekenomroepwerk.

Broeder Clerus de Betuwe was tot 1973 de eerste voorzitter.

 

Jan van der Steen* werd op 28 oktober 1973 de eerste penningmeester in de ’organisatie’ van de Omroep Reinier van Arkel, zoals de O.R.V.A. voluit heette.

In 1975 staat de voltooiing van een studio in het stergebouw van het Grootziekengasthuis vermeld. Daar was al vanaf 1965 initiatief van Bert Stupers en Willem Rooijakkers een omroep actief op. Zij maakten gebruik van een uit 1948 door oud-gijzelaars geschonken radio apparatuur, die voor het uitzenden van  kerkdiensten werd gebruikt. Beiden omroepen fuseerden op aandringen van de Godshuizen in 1970. Tegelijkertijd werd  ‘De Bossche Ziekenomroep’ geliquideerd. 

Vanaf 5 mei 1976 [notariële acte] werd de O.R.V. A. dankzij een financiële injectie van de Godshuizen  Stichting Stedelijke Radio Omroep voor ’s-Hertogenbosch e.o..

De studio in de  Mattenwinkel van Reinier van Arkel blijft dienst doen als opleidingsstudio.

 *Jan van der Steen overleed  op 5 maart 2010.

Uit de jaren 60-70 komen we bekende namen tegen onder wie de Cees de Ridder [onder meer reportageleider] als de alom aanwezige technicus en diens evenbeeld Peter van der Elst, als de man die tussen 1972-1985 alle klusjes klaarde en de gebroeders Van Dinther.   

Groepsfoto
van de OVRA medewerkers
.

Bekende naam, onder wie uiterst links,  man met pijp, Cees de Riidder.
Voorste rij vlnr.: Peter van der Elst, Petra de Wit, Thea van de Wildenberg, N? van Dinther, Margriet Kollenburg. v
óór Margriet -liggend -onbekend.., Jan van der Steen, Marijke Cornelissen, onbekend, 'pastor' Henk Hendriks.
Boven Jan van der Steen Leo Goedhart en op die hoogte uiterst rechts Fons Brenninkmeijer. Achteraan 4e v.l. Frans van de Wildenberg, vóór Frans Paul Kriele
© 1982.
..........................................................

Acties De ORVA weet zich gesteund door de media en het bedrijfsleven dat via acties onder meer door de bezielende  hoofdredactrice Lotte Hartman van Het Stadsblad  [1975,] financieel werd gesteund. Ook in latere acties voor de omroep kon met opgehaald geld of nieuwe apparatuur en zelfs  een  reportagewagen [Bedford] worden aangeschaft, die deels gesponsord werd door de ene keer de Juniorkamer [een FORD in 1981] en Autobedrijven Van den Udenhout.  Maar de allereerste was een oude camper. De wagen werden ingezet onder meer met carnaval, de Sinterklaasintocht en Maritiem.

Voorjaar 1984 wordt de ‘Vrienden van de ORVA’ opgericht met onder meer Cees Andriessen [directeur V&D Den Bosch], huisarts Clementine Römer en Cas de Quay [directie Van Lanschot].

Op 1 maart 1979 start Paul Kriele met een dagelijkse Nieuwsdienst en met Jac van Houten begint Kriele vanaf 28 september 1980 op zondagmiddag  een actualiteitenprogramma.

Diverse feiten 
KRO 800 programma: Al in 1984 begonnen 10 medewerkers olv Bert de Winter van de KRO met een Den Bosch 800-journaal dat enkele malen per week -in telkens een nieuwe versie- werd uitgezonden via de KRO radio. Het bevatte korte reportages en telkens een programmaoverzicht.

Het laatste jubileum vierde de ORVA op[ 28 november 2009 vanuit de Mediastudio bij Stadion De Vliert.

Op 7 april 2015 ondertekenden de ORVA met Dtv- Den Bosch en de lokale omroepen van Vught Heusden en St. Michielsgestel een samenwerkingsovereenkomst.

Studio’s
De eerste ‘echte’ studio [een kast met eenvoudig mengpaneeltje en 2 pick-ups en een Revox bandrecorder] dateert van1966. In 1971 bouwt Peter Quaadvlieg de oude studio van Reinier van Arkel om tot een modernere studio. In 1981,  bij de sloop van de oude vleugel aan de Windmolenbergstraat, verdwijnt ook het aller oudste stukje ORVA historie.

De studio is in de loop der tijden regelmatig verhuisd: vanaf 14 augustus1948 naar een kamer [A1] in de vleugel van het uit 1914 daterende verpleeggebouw van het Groot Ziekengasthuis, dat nog bestaat en vervolgens[ vanaf oktober1973] in de telefonistenkamer op de eerste verdieping van de revalidatievleugel langszij de Lange Tolbrugstraat en vanaf  september 1984 op de tweede etage van het polikliniekgebouw in de Nieuwstraat. Vanaf 1914  was er een mo biele studio ingericht op  de corridor van het Jeroen Bosch ziekenhuis.

 

Groepsfoto
ORVA-medewerkers.Links vooraan: Diny Breukel, Peter van der Elst.  vooraan Petra de Wit, daarachter Marijke Cornelissen met naast haar Jeanne Tervoort.
Onderaan midden in de gebrs. Van Dinther.
Vooraan rechts: Cees de Ridder [man met pijp !],  
links achte rhem Jan Geven,
De man rechts in witte trui Tom Dissel. Rechts naast Tom Krik Leo. Net zichtbaarlinks  achter Tom Jan van der Steen. 
Middenin, man met baard, Jac van Houten met links naast hem Lotte Oostermeijer en rechts naast hem onbekend, maar daarnaast Anita Pappenheim.
Uiterst links Paul Kriele, en dan een onbekende en daarnaast Bart Strikkers. en daarnaast Eugène Strobbe.

 
© 1981.
............................................................. 

Aangesloten tehuizen.
De ORVA had niet  alleen luisteraars in Reinier van Arkel en het GZG, maar ook diverse zorghuizen [Oosterhof, Zuiderschans, Huize Meerwijk /Orthen, De Herven en de Steffenberg, Carolusziekenhuis, Gervenhof Ter Aa, Grevelingen, Antoniegaarde, Liduinaziekenhuis Boxtel] waren aangesloten.

De voorzitters.
 
-1959 leiderschap door  de initiator van de O.R.V.A. broeder Methodius

-Broeder Clerus de Betuwe,vanaf 4 april 1970  de eerste voorzitter van de samenwerkende omroepen in Reinier van Arkel en het GZG.

-Martin van Avoird [omroep in GZG] vanaf 1972 tot 10 september 1973

-Tom Dissel: vanaf  10 september 1973  tot 17 februari 1981

-Adriaan Hakkert 29 april 1981 –juni 1982

-Leo Goedhart, die al vanaf april 1975 penningmeester was, werd per 31 januari 1983 voorzitter, in welke functie hij aanbleef tot 1990.

 Leo Goedhart overleed in februari 1996.

- Nico Olie1990

-Frans van Buuren april 1993

-Fons Brenninkmeijer 1997 [vanaf 1982 pr-man], die een nieuwe organisatiestructuur invoert met een pr-afdeling, een programmatak en een facilitaire tak.

-Rien de la Cousine 2000.

-Jetty Eugster, oud-wethouder in Den Bosch en burgemeester van Schijndel, was de laatste voorzitter van de ORVA.Groepsfoto bij de Citadel genoemen in 1984.

1e rij links Lodewijk van Nispen van All Video, Frank van de Wildenberg, Boudewijn Coster en NN Darmstadt..
Achter Lodewijk van Nispen Paul Kriele met snor.

Uiterst rechts Hans van der Linden
en links daarnaast Kees van Gulick wiens vrouw middenin staat, achter de zittende man met blauw/groen jack.


foto © Kees van den Heuvel.
............................................................., 

 

De onderscheidingen  die de ORVA ten deel vielen.

10 februari 1979 De Postmeester van de Postkwakers, op Aswoensdag  1984 de Moeder Truus Poffer  en op 24 mei 1984 Jeroen Boschpenning uit handen van wethouder Hans Dona.

Bronnen: Charles Meyvaert, een algemeen informatieboekje van december 1983 en het Historisch Overzicht 1985, de jubileumgids bij 40 jaar ORVA 1959-1999.Terug naar boven