Kids Reporters Kruiskamp zit in groeifase naar alle Bossche wijken

Printerversie
Gepubliceerd op: 28-08-2019 | Gewijzigd op: 28-08-2019
In de Kruiskamp is een team Kids Reporters actief. Een wisselend team van de basisscholen [KC] Westerbreedte en Kruisboelijn trekt wekelijks, lopend of met de fiets, door hun wijk om er het alle daagse leven en het nieuws vast te leggen.De lokale jeugdige journalisten van 10-12 jaar zijn tot Kids Reporter opgeleid op initiatief van de stichting Lopend Buffet van Lesha Bosman. Daartoe kregen ze, deels in schooltijd en deels in hun vrije tijd een half jaar wekelijks workshops die afgesloten werden met een certificaat Kids Reporter. Ook is een team van Kids Reporters aanwezig bij het Kindercongres en het Jeugdparlement. Die opleiding gebeurt elk half jaar opnieuw zodat er telkens een aanwas van 12 kinderen ontstaat, lichtte Lesha Bosman toe. De kinderen maken gebruik van moderne middelen en leren o.a. vloggen, fotograferen, scherp interviewen en filmen. Zij hebben hun eigen platform en maken gebruik van lokale media.
  
Wethouder Ufuk Kâyha van onder meer
Jongeren, Talentontwikkeling en Onderwijs en twee scholieren uit de Kruiskamp [KC Westerbreedte
en de Kruisboelijn]  die tot Kids Reporter zijn
opgeleid in het persgesprek dat in het stadhuis
over de toekomst van Kids Reporters werd gehouden
.

Voorafgaand aan het persgesprek ging de wethouder met het Kidsteam Kruiskamp op de foto.
 
foto © paul kriele, 28 augustus 2019.
........................................................................................

Wethouder Ufuk Kâyha was zo onder de indruk van hun inzet en werk  dat hij de stichting € 50.000 uit het Onderwijsinnovatiefonds beschikbaar stelde. Doel daarvan is onder het motto Talentontwikkeling de idee van Kids Reporters uit te breiden naar alle scholen verspreid over alle wijken in de stad. Kâhya moest toegeven dat hij het erg jammer vindt dat ze in zijn jeugd op school niet zo'n team Kids Reporters hadden. Daar had ie graag aan meegedaan,  zo vertelde  hij op een vraag uit het team.  Uit die vragen bleek ook dat de Bossche Kids Reporters al bij de lokale omroep Dtv,  het jeugdjournaal en bij Radio I [NOS] zijn geweest. 

Tot slot van de perskonferentie rond Kids Reporters woensdagmiddag 28 augustus 2019  gaf de wethouder het advies mee: 'Wees je zelf, volg je eigen interesse, wees niet verlegen en stap op je doel af'.
>> Kijk vanavond naar het Jeugdjournaal.

Hondje  als mascotte van de NOS  ook aanwezig

-Bijzonder is nog-  buiten dit kader als nieuws [hoewel..] - te melden dat er een verslaggeefster, dit keer van de  NOS, de  B&W -kamer [waar het persgesprek met kinderen van Kids Reporter plaats vond ] binnen stapte,  waar al [op tijd] twee collega's van haar aanwezig waren. Zij kwam met  in haar armen op borsthoogte geklemd, een fox of boerderijhondje, nonchalant de historische kamer binnen stappen....
-Ooit eerder had ik al wel een fotografe van het BD meegemaakt, die ook een dergelijke  gewoonte had, maar die ze dan steeds lopend aan de lijn meenam. 
-Nog veel verder terug, in de jaren 80,  nam een verslaggeefster bij een persgesprek een bay in haar armen mee. Deze baby liet zich, lopende die ontmoeting met de toenmalig directeur van het Noordbranbants Museum, Margriet van Boven nog wel, van zich liet horen.
 

Terug naar boven