Omroep Brabant geeft banden niet af

Printerversie
Gepubliceerd op: 13-04-2005 Omroep Brabantmakateoponameide Graafsewijk rodne rellendie rwaren.. Vanmiddag - 13 april 2005 - werd een nogal grootscheepse inval gedaan in de studio van Omroep Brabant in Eindhoven. Op bevel van Justitie moest de banden boven water komen die gebruikt zijn voor uitzending van de rellen in de Graafsewijk. De geruchten gingen eerst dat ze verstopt waren. Ook zei een medewerker dat er geen andere banden zijn dan het materiaal dat is uitgezonden.
Letterlijk en figuurlijk zit Omroep Brabant in de knel.

Verklaring aan de pers van hoofdredacteur Gert Bieldeman.

foto © omroep brabant ,13 april 2005.
 
 

Hoofdredacteur Jan Kriek laat officieel weten dat er geen banden verstopt zijn. Hij weet niet of er ruw materiaal bestaat en als het zou bestaan weet hij niet waar dat ligt..
Hoofdredacteur Jan Kriek laat Justitie en de pers weten dat ie niet weet of er nog ruw materiaal van de Graafsewijkrellen ligt en als dat zo zou zijn dan weigert ie die banden af te geven. 
Justitie nam wel de banden van de uitzending voer de Graafsewijk mee en ook de band die Omroep Brabant ter plekke van Justitie-medewerkers maakten.
Overigens zijn directeur Bielderman en hoofdredacteur Kriek door Justitie beschuldigd van het niet opvolgen van een gerechtelijk bevel!
Even was er sprake dat Kriek en directeur Gert Bielderman vast gezet waren, maar dat ging om een -tijdelijk en separaat- verhoor waardoor zij even onvindbaar bleken. Om het materiaal af te dwingen is de rechter-commissaris ter plekke verschenen, maar dat zou, als die ruwe banden zoek bleven, niet geholpen hebben. De leiding van Omroep Brabant heeft intussen wel zijn verbazing geuit over de omvang van de inval van hedenmiddag. 
Ook de Journalistenbond [NVJ] maakte zijn misnoegen bekend over de actie van Justitie. 'Een medium moet haar werk ongelimiteerd kunnen doen. Afgeven van materiaal brengt hun positie in gevaar, aldus de NVJ. Een journalist kan geen verlengstuk van Justitie zijn.'