NOS opent regionaal persbureau in Den Bosch

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-07-2007 Opening NOS studio in het verschiet: NOS opent in maart 2007 in Den Bosch het regionaal persbureau Bureau Zuid op Zuid-Willemsvaart 563. Met deze faciliteit, een soort dependance van Hilversum, streeft de NOS, in weerwil van grootschaligheid in de organisatie, naar een meer kleinschalige aanpak van het nieuws. Bureau Zuid, dat zich zowel voor radio als voor tv, richt zich op berichtgeving uit Brabant en Limburg, is een Bossche studio, gevestigd aan de Zuid-Willemsvaart. 
De NOS maakt voor deze regionale aanpak namelijk gebruik van de deskundigheid van de ervaren Bossche journalisten Theo Verbruggen en Maino Remmers en mogelijk ook van Marc van Dam, die al in de midden jaren 90 begonnen bij de BLOS, de voorloper van Boschtion.

De gevelrij aan de Zuid-Willemsvaart, tussen de Hinthamerstraat en de Hekellaan, met de trapgevel van de nummers 563-565, het voormalige Sluishuis dat nu op de bgg de regionale NOS-studio en op de etages de privéwoning van verslaggever Maino Remmers bevat.  foto's © gerard monté, 28 juli 2007.
In het pand zijn aparte opname studio's en een leslokaal.
foto's © paul kriele, 27 juli 2007.
Voormalige BLOS-radioman Maino Remmers [l] werkt in deze vooruitgeschoven NOS-post samen met zakenpartner Theo Verbruggen en de free-lancer Marc van Dam. 


Op de begane grond [563] van het pand aan de Zuid-Willemsvaart, dat in eigendom is van Maino Remmers, huisvest het kantoor, waar ook het nieuws wordt verwerkt. Dit Sluishuis was een voormalig scheepvaartbureau. Later kreeg het uiteenlopende commerciële bestemmingen [kleding en klokken]. Op de eerste etage zijn nu nog een tv-montage studio en een radiostudio, waar complete radio-interviews gemaakt worden,  ingedeeld. De overige etages zijn als privédomein bij Remmers in gebruik. 
Officiële opening NOS studio   27 juli 2007. 
Remmers, Verbruggen en Van Dam hopen binnen een half jaar deze regio-studio van de NOS officieel te kunnen openen. Er ligt nog een plan voor een aanbouw aan de achterzijde. Daar is een trainingsstudio/ruimte gepland voor radio-. resp. tv-verslaggevers. Bij de NOS zijn alle verslaggevers multifunctioneel. dwz radioreporters maken tegelijk een tv-item en omgekeerd..
Remmers wil de eerste etage, die nu nog als studio ingebruik is, naar de begane grond verplaatsen. Zodra dat klaar is kan de studio officieel worden geopend, een voor zakenrelaties [organisaties en bedrijven] uit de regio en een voor vrienden en de NOS. 
-----------------------

Van Bossche naar landelijk opererende verslaggevers
De verslaggevers, de 48-jarige Verbruggen en de 39–jarige Remmers kwamen via Omroep Brabant in Hilversum terecht en redacteur Marc van Dam bij het Brabants Dagblad. Het drietal werkt nu samen. Binnen dat driemanschap is Van Dam ook nog als free-lancer zelfstandig.  
Verbruggen en Remmers, die tezamen Persbureau Zuid leiden, rijden al met een eigen satellietwagen en gaan wat tv betreft, gebruik maken van de faciliteiten van een Kaatsheuvels [Hawkye] en een Tilburgs persbureau [Persbureau Eindhoven].
De wens van de NOS om vanuit Den Bosch te gaan opereren kwam bij hen ook nog eens als een geluksfactor boven, omdat zij na zovele jaren het reizen beu werden. 


Regio Brabant meer in beeld: In een meer recent gesprek [ 27 juli 2007] licht Remmers toe dat door deze studio het oog en oor van de regio vormt. Het stelt de verslaggevers in staat snel -op-locatie - te kunnen opereren. Bovendien kunnen zij landelijk nieuws regionaliseren, dwz op regionale situaties meer aanspreekbaar maken. Uiteraard zullen zij, zoals zij dat al hun gehele carrière doen, nieuws over regionale onderwerpen blijven produceren. 
Wanneer de NOS komend najaar op breedband overgaat dan zijn de kunststof banden waarop de [XD-]camera's de items vastleggen uit de tijd. In het vervolg zal dan het gehele traject, van opname, montage, de verzending [vanuit Den Bosch] en tot slot de uitzending geheel op discs verlopen. 


Terug naar boven