Daadwerkelijke 1e stap naar culturele Hot Spot in De Heus

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-05-2015 | Gewijzigd op: 23-05-2015
Met een toespraak door oud-wethouder Geert Snijders, werd de aftrap gegeven van de Zelf Gemaakte Stad. Snijders sprak als voorzitter van de nieuwe stichting Tramkade dat met het ‘Rauwe Ruimte feest’ de voormalige veevoeder fabriek De Heus aan een nieuw leven helpt.
In die stichting Tramkade zijn de initiatiefnemers en ontwikkelaars , zoals Pleisterplaats De Vrijheid de Gemeente en de Conceptbouwers vertegenwoordigd.
Zij willen op de kop van ’t Zand de Zelf Gemaakte Stad, een duurzame, sociaal culturele wijk neerzetten. Maar niet volgens de aloude -door de gemeente gefiatteerde - procedures, maar van onderen af door zelfstandige initiatieven te faciliteren. Sterker nog de stichting Tramkade wil er samen met de Verkadefabriek en de W2 fabriek een tegenwicht vormen tegen de, wat Snijders noemde, de gestolde stad.

D66-wethouder Eric Logister temidden van het bestuur van de stichting  Tramkade.
vlnr.: Kirsti Pol van de Conceptbouwers, Petra Janssen [Studio Boot] maar in dit verband  van Pleisterplaats De Vrijheid, architect Maikel Bol, wethouder Eric Logister, voorzitter van de stichting Tramkade Geert Snijders, Simone Kramer, Querina Winkler van Pakhuis de Zwijger en Angelique Penners.

foto © paul kriele, 16 mei 2015.

Maar zo ver is het nog niet al ging het ceremonieel gedeelte over in het ‘Rauwe Ruimte feest, dat startte met een spectaculair optreden van twee trapeze mannen, een culinair deel door Hapaz en het muzikale deel door dj-LOSjes.

Het voormalige De Heus [voorheen Koudijs] een rijksmonument behalve silo's. Het complex op de Kop van 't Zand, dat door de gemeente werd gekocht, gaat zich als een nieuwe culturele pleisterplaats ontwikkelen.

De BIM voert daar het technisch beheer uit en de stichting Tramkade verricht de exploitatie.

De Heus is een rijksmonument [fabrieksgedeelte] dat in 2008 door de gemeente werd aangekocht, maar in nogal een vergane soms zelfs verloederde staat verkeert.
Daarom moet eerst nog de pioniersfase doorgemaakt worden, wat betekent dat olv JAM, 3 Bossche architecten het gebouw mbv onder meer nieuwe leidingen veilig en wind-en waterdicht gemaakt wordt gaat worden.
Maar dat weerhoudt de Tramkadegroep er niet van als vast projecten op te starten. Dat doen de Conceptenbouwers in de Mengfabriek, waar een laboratorium voor lokale en circulaire economie wordt gerealiseerd. En door Pleisterplaats De Vrijheid dat in de machinekamer, waar de start plaats vond, een ontwerpend laboratorium voor sociale economie, design en ambacht creëert.

-Rechts: Petra Janssen van de Pleisterplaats gaf wethouder Eric Logister als dank een cadeau uit om het samen werken nog eens te benadrukken. De bezem  draagt een social label. Het was gemaakt in een sociaal atelier in Deventer. 'Het staat symbool voor de handen uit de mouwen steken,' zei Petra Janssen. Wethouder Logister haakte daarop in door te stellen dat ook hier [werkwarenhuis inde machinekamer] gewerkt wordt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’.

-Rechts boven: Querine Winkler vertelde over het feit dat Pakhuis De Zwijger als eerste in Den Bosch start. Het project heeft zich al over 31 steden in ’t land uitgebreid.

Nieuw Nederland
Stichting de Tramkade heeft zich bij Nieuw Nederland, een landelijke organisatie van steden intransitie, aagesloten. Daarmee is de Tramkade Ambassadeur van Nieuw Nederland in Den Bosch geworden met een bijpassende plaquette, die nog zal worden opgehangen.

-Van de Conceptbouwers kreeg wethouder Logister het  boek 'Oranje Economie' cadeau
.

foto's © paul kriele, 16 mei 2015.

Net zoals wethouder Snijders tot slot in meerdere richtingen dank uitsprak deed dat ook D66-wethouder Eric Logister [onder meer cultuur], die namens de gemeente in zijn dankwoord ook nog eens het loslaten en samenwerken bij dit initiatief benadrukte.
Logister zei ‘...benieuwd te zijn naar de situatie over vijf jaar. Het wordt een spannende reis, die we samen gaan maken.’
De start van het Rauwe Ruimtefeest met  trapezewerk van de Panama Pictures en pizza's van Viva la pizza van Hapaz en muziek olv  DJ  LOS-jes.

foto's © paul kriele, 16 mei 2015.
 


Terug naar boven