Kunstenaar Henri Titselaar op 95-jarige leeftijd overleden

Printerversie
Gepubliceerd op: 10-07-2013 | Gewijzigd op: 10-07-2013
Maandag 8 juli 2013 is in zijn woonhuis op de Heinis de kunstenaar Henri Titselaar op 95-jarige leeftijd overleden. Titselaar was niet alleen door zijn excentrieke verschijning opvallend. In zijn werk was hij spraakmakend en, zoals het bidprentje hem beschrijft ‘zijn tijd vooruit’.
De met de stad verwegen geraakte kunstschilder, die in Sittard werd geboren 24 december 1917 en kort na de oorlog in Maastricht de Middelbare Kunstnijverheidschool en in Roermond het Instituut voor Beeldende Kunst volgde was aanvankelijk portretschilder. Dat kwam door de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog waarin hij zich met Amerikaanse soldaten mee liet leiden naar Duitsland… ‘…want hier was met kunst toch geen geld te verdienen..’.
In 1950 belandde hij via Amsterdam in Den Bosch, waar door een huwelijk met Ans van den Muijsenberg in 1954, een eind kwam aan zijn zwerversbestaan. Vanaf die tijd bewoonde hij een terpershuisje langs de de Heinis op de Herven, dat van lieverlee uitgroeide tot een echte woning annex atelier.

Kunstenaar Henri Titselaar * 1917 † 2013.

foto © gerard monté, 27 oktober 2006.

Titselaar is –eigen- promotie- niet vreemd. Dat was alom te merken. Bijvoorbeeld toen in 1999 een boek met zijn levensverhaal verscheen, gelardeerd met eigen werk, hij een expositie hield en toen het 20- jarig jubileum plaats vond als docent bij het Bossche Palet. Ook was de eigenzinnige Titselaar, die zich ontwikkelde van portrettekenaar via impressionisme en fauvisme, naar een ‘eigen Titselaar’, zoals hij zijn eigen ‘geestproducten’ benoemde, vaste deelnemer aan de
Atelierroute.
Eind 2007 begin 2008 presenteerde STOK bij gelegenheid van Titselaars 90ste verjaardag, een overzichtstentoonstelling in het Kruithuis.

De flamboyante Titselaar betreurde het dat hij niet overal met zijn werk terecht kon en dat het allemaal om geld draaide. ‘Daar word ik kotsmisselijk van, zei hij eens in een interview. Desalniettemin heeft de kunstenaar, die lang op een doorbraak heeft zitten wachten, tal van exposities in den lande achter de rug.

Ver van de stoffige wereld
Geniet ik eenzaamheid en vrede
samen met mijn werk.
Ik sluit mijn deur af,
mijn raam doe ik dicht
nu de avond valt over mijn eiland.

Fragment uit ’De Kunstenaar’ van Jan Leenders

De uitvaartdienst van Henri Titselaar is vrijdag 12 juli 2013/ 11.00 uur in de kapel van de Begraafplaats Orthen.

Terug naar boven