Aanbreken van een nieuwe tijd bij 50 jaar VanderVen Oriental Art

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-09-2018 | Gewijzigd op: 10-09-2018
Met Living with Chinese Art, een promotieweekeind rond Chinese kunst, viert VanderVen Oriental Art in het Nachtegaalslaantje haar 50-jarig bestaan.

Handel is de familie Van der Ven van grootouders af aan al eigen. En het verzamelen van kunst zit al 50 jaar bij de jeugdige generatie in het bloed, te beginnen bij wijlen Clemens en Neeltje van der Ven in Huyze de Loet in de Peperstraat. Zij legden de basis van wat intussen is uitgegroeid tot de internationaal vermaarde kunst –en antiekhandel VanderVen Oriental Art met specialisatie in Chinese kunst met name porcelein en keramiek.

VanderVen Oriental Art staat onder leiding van het echtpaar Floris en Nynke van der Ven. Floris is de zoon van wijlen Jan van der Ven, broer van de oprichter wijlen Clemens. 

Nynke [l.] en Floris [r.] in
de meer huiselijk ingerichte
kamer van VanderVen Oriental
Art in het Nachtgaalslaantje.

Op de achtergrond journalist Mariëtte Schrader,  Miluska
van 't Lam [interior editor]
en fotograaf [r.] Frank van Driel
.


foto © paul kriele, 5 september 2018.
.,.........................................................

Floris en Nynke staan aan de basis van PAN Amsterdam en de TeFaf in Maastricht en op beurzen in Parijs, Londen, New York en die van Hongkong. VanderVen Oriental Art behoort- als een in Den Bosch geaarde firma, tot de top der deelnemers.

Maar noch de basis in Den Bosch, evenmin hun geboortestad verloochenen zij. Ondanks dat de handel is verlegd en de zakelijke aanpak merendeels via internet en via de fotografie verloopt. Floris: ‘En toch komt het goed uit dat er nog een papieren catalogus bestaat en de nieuwsbrief per post wordt verstuurd.

'Ons valt op dat de aanpak is verlegd. In plaats dat de clientèle, handelaars /antiquairs, de tussenpersonen/ vertegenwoordigers ons bezochten, gaan we  nu zelf op hen af. Of verlopen koop en biedingen na tips van die tussenpersonen via de telefoon. Je probeert nu de koper te vinden die dezelfde smaak heeft,' zegt Floris. 'Daarin heeft ons bedrijf na 50 jaar wel een omslag doorgemaakt.

Maar na 50 jaar valt het ons ook op dat de eerste generatie kopers, of soms hun kinderen, ons opbellen om wat ooit hier gekocht was, weer te koop aan te bieden. Dat herkennen we wanneer zij nog ons oude vaste telefoonnummer gebruiken…. Daarbij speelt als factor  ook mee, dat je onder de nieuwe, jonge, generaties nauwelijks nog verzamelaars ziet.'  

Het pand op Nachtegaalslaantje 1, vroeger het Stedelijk Gymnasium.
Een deel is als kantoor verhuurd o.a. aan projectontwikkelaar/ investeerder Boelens De Gruyter.


foto © paul kriele,  15 april 2012.
..........................................................

Exotisch inspiratie weekeind 
Vanwege het exotisch inspiratie weekeind 8 en 9 september 2018] is de hele tent, om het oneerbiedig te zeggen, na jaren  totaal leeggehaald en in opdracht van Floris en Nynke volledig heringericht.
Die opdracht kreeg hun vriendin Reineke Antvelink, interieurontwerper met een zaak in Abcoude. Reineke mocht geheel vrij [carte blanche] en naar eigen  keuze en volgens haar affiniteit voor de Chinese kunst het pand opnieuw inrichten. Dankzij haar inspiraties straalt VanderVen Oriental Art nu meer een huiselijke sfeer uit.

Reineke heeft er  kleur en toegankelijkheid  ingebracht. Dat maakt de objecten  bereikbaar en dus betaalbaar. Want terwijl Chinese kunst in de 17e een18e eeuw door de elite en vorstenhuizen werd gekocht is het nu voor iedereen toegankelijk. 'Maar', zegt Friso, 'let wel op de kwaliteit. Ook al zit je met je budget niet zo riant. Er zijn stukken bij van onder de € 100. Wat ook praktisch is, de gebruiksvoorwerpen kun je dus in het huiselijk verkeer gebruiken en het kan in de vaatwas. 

In dit weekeind zijn er daaromheen nog fotocollages van Chinese antiek van fotograaf  Frank van Driel te zien en is de binnentuin en koetsenloods ingericht door decorateur en bloemkustenaar Paul Klundert.

De meer zakelijk ingerichte
zaal bij Van der Ven Oriental Art.


foto © paul kriele, 5 september 2018.
..........................................................

Floris van der Ven

Floris belandde 35 jaar geleden als zestienjarige  vakantiewerker als vanzelfsprekend in de zaak. ‘Mijn oom Clemens vertelde ’s morgens tijdens de koffie over de handel en alles daar om heen. Ik ging met hem naar veilingen en  beurzen en onderweg aanhoorde ik zijn verhalen, zoals ik ze nu zelf meemaak. Zo ben ik door dit vak aangestoken. In die tijd was er nog geen mobiel verkeer en liepen de antiquairs en handelaren met een dikke sigaar over het Rokin. Die handel speelde zich toentertijd over geheel Europa af. Maar Rusland en Oost- Europa deden in het geheel niet mee.  Nu zitten we wereldwijd en ben ik elke week wel een paar dagen  op reis.

 Terug naar boven