Oud-Stedelijk Gym geopend als antiquair Van der Ven & Van de Ven

Printerversie
Gepubliceerd op: 11-12-2007 | Gewijzigd op: 30-08-2011
Met speciale dagen voor bedrijven en een ‘family & friendsday’ en een ‘open week’ in de kerstweek viert Van der Ven & Van der Ven antiquairs de ingebruikneming van de nieuwe vestiging aan het Nachtegaalslaantje 1. Van Rosmalen Bouw was de hoofdaannemer van de ingrijpende verbouwing van het neo-classistische Stedelijk Gymnasium. Het gebouw dat in 1880 de opvolger werd van de Latijnse School in de Kerkstraat, wordt van de Gemeente gehuurd [..].
Maar er zijn heel wat werkzaamheden aan de opening voorafgegaan. Het gebouw dat op verzakte grond staat, werd eerst door Walinco gestut, vervolgens uitgepeld en daarna in stijl bouwkundig en in technisch opzicht geschikt gemaakt voor de nieuwe bestemming. Het oude schoolgebouw bevat nu naast kantoren, vier op thema ingerichte kamers. 
 
Oud-Stedelijk Gymnasium [1880] dat -in een antiquarische sfeer- een nieuwe toekomst tegemoet gaat. 

foto © gerard monté, 16 december 2007.
 

Floris, neef van Clemens en Neeltje van der Ven is de nieuwe generatie die de door Clemens opgezette onderneming gaat leiden. Op 15 december 2007 is de officiële opening van dit gebouw dat na bijna 150 jaar een nieuw leven gaat leiden.
Toevallig of niet maar in februari 2008 verschijnt bij Waanders [Zwolle] het boek over het pand 'Huysinge De Loet' op Peperstraat 6. Dit in de jaren 50 en 60 - door de familie De Gruyter bewoond herenhuis, was de voormalige vestiging van de antiekzaak en is tevens woonhuis van Clemens en Neeltje van der Ven-Bonk.  

Bastion Oranje mocht dinsdag 11 december 2007 met Jan van der Ven en de nieuwe generatie Floris en echtgenote Nynke van der Ven-van Wijngaarden een kijkje achter de voormalige schooldeuren nemen. Daar toonden zich de vier kamers, te weten de groene, de blauw/witte, de terra gottakamer, de kamer 'geëmailleerd' en de work of artkamer, die gevuld is met allerlei diverse antieke spullen in zilver, brons, gietijzer en Japanse emaille. 

De Blauwe/witte salon aan de voorzIjde van het Nachtegaalslaantje.  Floris en oom Jan van der Ven bij een Chinees pronkstuk een Tang paard. Dit is wel een in Perzië gefokt paard, maar gemaakt in China, aldus Floris.
De groene zaal met een collectie 'geëmailleerd' , vertelt Nynke van der Ven in de rondleiding. foto's © paul kriele 11 december 2007.

Floris, zoon van Jan, die de zaak Van Clemens van der Ven & van der Ven heeft voortgezet geeft een toelichting bij de collectie, de bouwprocedure en de inrichting.
Het  in China gemaakte 'Tang paard' op de foto hierboven werden gebruikt voor de legers en voor transport op de zijderoute. Dat was de toenmalige [tussen 618-907] handelsroute, die liep van China [Xian] naar Ferraghan in Noord Irak. 
 
De rode salon, waar Nynke van der Ven-Wijngaarden aansluit bij Jan en man Floris van der Ven.
Ton Raaymakers van Van Rosmalen Bouw.
 foto's © paul kriele, 11 december 2007.
Kort voor de opening -15 december 2007-  werden er nog wat kostbare vazen binnengebracht.

Verbouwing met hindernissen
Groot probleem bij de aanvang een jaar geleden was de fundering. Van voor naar achteren scheelde dat op sommige plekken 15 cm. Allereerst is over 70 cm diepte ijzerwerk [bewapening] geplaatst en dat werd met beton vol gestort.

Het pand voldoet aan alle moderne eisen van communicatie [data netwerk] en beveiliging zoals monitoren voor tril-en beweegbeveiliging en heeft ook in alle zalen tv- en audio aansluitingen. Van Bakel [Heesch en Helmond] is voor deze installaties verantwoordelijk. De vier toonkamers zijn al wel geheel afgewerkt, maar nog niet ingericht.
Ook de conciërgewoning, zuidelijk ernaast, ontkwam niet aan de handen van de bouwers, de restaurateurs en installateurs en de schidlers en vloerenleggers. Het pandje wordt ook kantoor. De loods gaat dienenals opslag voor beurzeninrichtingsmateriaal.

De grote hal, waar ook de kleuren groen en diep-rood en leverkleur terugkeren, zoals ze in de vier toonkamers aanwezig zijn. De trappenhal met uitkijk op de moderne pantry. 
foto's © paul kriele, 29 november 2007.

Hierboven: . Midden: het bijna 150 jaar oude pand aan het Nachtegaalslaantje.
Verbouwing Stedelijk Gymnasium  
april 2007
Momenteel ondergaat het voormalige Stedelijk Gymnasium aan het Nachtegaalslaantje een grote opknapbeurt. Onder leiding van hoofduitvoerder Van Rosmalen Bouw wordt het pand gepeld en van asbest ontdaan. De onderaannemers zijn: de Matongroep voor sloopwerken en asbestverwijdering, Van Bakel elektro en Walinco, een Amsterdams bedrijf dat gespecialiseerd is in funderingen en heiwerkzaamheden. 

Voorgeschiedenis
Het monumentale pand van eind 1800 is na Stedelijk Gymnasium in gebruik geweest door het reclamebureau Artishock en als bespreekbureau van de Weenergroep voor Diezevaartochten over de Grote Stroom. Het staat nu een klein jaar leeg, maar wordt vanaf voorjaar 2007 door eigenaresse -de gemeente - verhuurd aan Van der Ven & Van der Ven .

Deze gerenommeerde antiquair staat onder leiding van Clemens van der Ven. Clemens [*1941] is de zoon van Frits en Maria van der Ven-Boelens, de oprichters van de modezaken Frits van der Ven. Clemens is behalve de initiatiefnemer/oprichter van de antiekbeurzen de PAN in Amsterdam en de Tefaf in Maastricht, een voorvechter voor het behoud van de historische waarden van 's-Hertogenbosch/ Dat blijkt onder meer in het aankopen van panden, die vervolgens in de oorspronkelijke staat worden gerenoveerd.

Na een tijdlang in België gehuisvest te zijn geweest , lijkt het erop dat Clemens en Neeltje van der Ven -zakelijk gezien - toch weer voor Den Bosch als domicilie hebben gekozen. Naast het oorspronkelijk antiquariaat op Peperstraat 6 - Huize 'De Loet' -, dat teven woonhuis is, heeft Van der Ven & Van der Ven een dependance met showroom en opslag geopend op Nachtegaalslaantje 1. In de zaak is neef Floris compagnon van Clemens en Neeltje van der Ven. 




Terug naar boven