Opknapbeurt Molukse kerk 'Sjalom'

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-06-2011 | Gewijzigd op: 04-09-2011
Na een grondige schoonmaakbeurt [Orly endeVoets] en daarop wat renovaties en restauraties en tenslotte een flinke kwast verf er overheen, daarmee is de  Molukse kerk 'Sjalom' in de Ploossche Hof weer helemaal als nieuw te voorschijn gekomen.
De werkzaamheden, die iov van Zayaz in overleg met de wijkraad zijn uitgevoerd, zijn al enige tijd afgerond.

  De Molukse kerk 'Sjalom', die in 1982 in de -toenmalige nieuwbouwwijk- de Ploossche Hof werd gebouwd.
De gedenksteen van 10 oktober 1993 die herinnert aan de renovatie van dat jaar. Karakteristiek is de cannonade  [zuilengaanderij].

foto's © paul kriele, 14 juni 2011.

De kerk is afgestemd op de Molukse gemeenschap, die na de verzelfstandiging van Indonesië in  1949,  als familie van Knil-militairen, in de beginjaren 50 naar Nederland kwamen.
Voor hen werd onder meer in Vught het Lunettenkamp bij de IJzeren Man ingericht, waar ook een Molukse kerk aan het Salahutuplein staat.  Langszij de Lunettenlaan stonden nog oude barakken van Kamp Vught, waarvan nog één - te restaureren -barak aan dat stukje oorlogsgeschiedenis herinnert. 

In de jaren 70 verhuisde velen van hen van de Lunetten naar de Reit, waar in 1982 de Molukse kerk door koningin Beatrix werd geopend. Het gebouw met een zuilengaanderij is een ontwerp van de architecten J. P. Thole en ir. Matulessy.