Kapelaan Patrick Kuis naar demonstratie Salvatorgemeenschap

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-10-2011 | Gewijzigd op: 04-10-2011
De geloofsgemeenschap van de San Salvator in Orthen gaat woensdag namiddag [5 oktober 2011]demonstreren op het Schaarhuisplein. De actie is een protetst tegen de door het bisdom opgelegde 'bemiddeling' van hulpbisschop Mutsaerts, die via een positie in het bestuur van de San Salvator de zaken eens wil komen opschudden.
Het kerkbestuur heeft laten weten niet akkoord te gaan met Mutsaerts benoeming.

De 27-jarige kapelaan Patrick Kuis: Vriendelijk en ook met een open mind, erg benaderbaar en begripvol.

foto © paul kriele, 3 oktober 2011.
 

Patrick Kuis, kapelaan van de binnenstadsparochie, ziet er wel wat in die samenkomst bij te wonen. Kuis heeft op eigen initiatief -via een briefje- laten weten daarbij aanwezig te zijn. Koster Merks vond een kaartje in de sacristie, waarop Kuijs zijn bezoek aankondigt. Merks heet de kapelaan van harte welkom.
Kuis: 'Ik zie daar een hoge betrokkenheid van de parochie. Je zou van daaruit iets moois kunnen beginnen.'

Op welke richting Kuis aanstuurt wordt duidelijker als hij met nadruk naar Mutsaerts verwijst: 'De mensen hoeven niet bang te zijn. Rob Mutsaerts heeft een goede reputatie. Hij heeft steeds volle kerken getrokken.
Kijk, mijn aanpak is anders. Maar daarmee zeg ik niet dat ik de aanpak van Mutsaerts anders vind. Neem als voorbeeld dit, reageert  hij op ons gefronst gezicht: 'Ik ben een fan van Frans Duyts, maar als ik bid neem ik er even afstand van.. '

Wij leggen hem voor dat de lijnen, die bisschop Hurkmans uitzet, toch duidelijk zijn en niet altijd geliefd. En u kent toch de gebruiken die de San Salvator hanteert?  'Liturgie is liturgie,' antwoordt de 27-jarige priester wiens benoeming in Den Bosch de eerste in zijn loopbaan is.
'Ik ben niet op de hoogte. Ik heb alleen wilde verhalen gehoord,' is zijn - voor ons diplomatiek - antwoord. hoewel hijzelf zegt dat het niet diplomatiek bedoeld is. 'Er is niet zo'n grote afstand tot elkaar, want er komen vrijwilligers vanuit Orthen ook in de Sint Jan werken en andersom.'

'Mijn komst naar Orthen is bedoeld om mijn betrokkenheid bij de Salvatorgemeenschap te tonen. Ik houd van de kerk.'
Vanuit die opstelling ga ik kijken wat we kunnen doen,' zegt de vriendelijk lachende Kuis die er niet met bisschop Hurkmans over heeft gesproken.

Patrick Kuis laat zich vaak temidden van de Bossche gemeenschap zien. Kui geniet door zijn joviale houding  en duidelijke stellingname vertrouwen. Mogelijk dat van deze bemiddelaar een oplossing van de crisis in de Orthense parochie kan komen.

Terug naar boven