Rondleiding Rijks-Hbs op Monumentendag 2011

Printerversie
Gepubliceerd op: 15-09-2011 | Gewijzigd op: 28-10-2011
Op Monumentendag zaterdag 10 september 2011 stonden er- zoals elk jaar- tal van monumenten ter bezichtiging open. Nieuw waren de Rijks-HBS aan de Hekellaan, de manege ernaast. Dit gebouw van rond 1900 op de hoek Hekellaan/ Nachtegaalslaantje wordt momenteel [najaar 2011] verbouwd tot veilinghal.
In het voormalig Stedelijk Gymnasium aan het Nachtegaalslaantje is sedert december 2007 antiquair Van der Ven & Van der Ven gevestigd. Hier kon men -met name- oude Chinese kunst bekijken.
Tot slot was ook 'de Paap', ofwel het oude mannenziekenhuis St. Joan de  Deo [Carolus II], open. Daar werden erg informatieve rondleidingen gegeven.
>>Voor artikel 'Rondleiding Watertoren' klik opWatertoren
>> Voor artikel 'Rondleiding Koning Willem I kazerne' klik op kazerne
>>Voor artikel 'Rondleiding  Stedelijk Gymnasium' klik op Gym
>>Voor artikel 'Rondleiding manege', klik op manege
>>Voor artikel rondleiding 'St. Joan de Deo' klik op 'De Paap'

Rijks-Hbs Hekellaan 4
-Boven: Het gebouw met hoofdingang.  Links de kamer voor de rector en rechts het kamertje waar de conciërge toezicht hield. Meteen daarachter bevond en bevindt zich het fietsenhok.
-Rechts boven: Bezoekers werden ontvangen in de tuin waar men een drankje en wat eigen gemaakt lekkers kreeg aangeboden.
-Rechts: Fietsenhok en waslokaal voor de huidige bewoners.

foto's © paul kriele, 10 september 2011.

De rondleiding ging, dankzij enkele oudere leerlingen,gepaard met wat meer gedetailleerde en ook wat nostalgisch getinte informatie.

Een van de trappenhallen. Het pand bestaat uit drie gebouwen onderdelen met ook nog een later aangebouwd scheikundelokaal. Dit trappenhuis is overigens sober  uitgevoerd. De grote gang opde bgg, waarin achterin de hoofdentree. Ook hier weer zoals op de eerste foto: rechts de directeurskamer en links de conciërge.
Als namen van oud-directeuren hoorden we  Truijens en Hopster.
-Links boven: De klaslokalen tonen klein, maar er waren per klas hooguit 15 leerlingen. Bovendien zijn ze in de huidige tijd - ivm de bewoning -voorzien van een vide als slaaphoek en hebben meestal ook eigen sanitair.
-Boven: Het wat meer luxer ogend trappenhuis in het voorste gedeelte. Overal zijn de oosrpronkelijke tinten zoals het blauw [1e etage]  op de  vertrekken, gebleven. Op de begane grond is de kleur gebroken groen.
Er is wat dat betreft ook onderscheid tussen functie/dienstlokalen en klaslokalen. -
-Links: de gang op de eerste etage met meteen vooraan de aula.

foto's © paul kriele, 10 september 2011. 

De school was eerst een Rijks Hbs[A- en B-richting] voor jongens [en meisjes]. Later kwam er ook een MMS bij. De klassen telden rond de 15 leerlingen. De afmeting  van een klaslokaal was er dan ook naar.
De leerlingen bleven in een vast lokaal zitten. De leraar kwam naar hen toe. Maar voor scheikunde, natuurkunde/biologie en aardrijkskunde was er een eigen vaklokaal.

Een van de trappenhuizen met smeedijzeren hekwerk.
foto's © paul kriele,10 september 2011.
Doorkijk vanuit klaslokaal naar buitenmuur met nissen.

Op de eerste etage - de gang van de aula- herkende een van de oud-leerlingen het aardrijkskundelokaal en de lerarenkamer.
Huidige bewoning
De bewoners dragen zelf bij in het onderhoud van het gebouw door maandelijks geld in een algemene pot 'Onderhoud' te storten. Daarnaast is het ieders verantwoordelijkheid de zaak schoon en ordelijk te houden.
Nieuwkomers worden eerst pas na een gesprek [soort ballotage] toegelaten.

Kandidaten die graag in het pand willen komen wonen, dienen een bewonersvergadering bij te wonen en informatie in te winnen. Na een indivudueel gesprek komen ze op een wachtlijst te staan.

Terug naar boven