Manege Hekellaan

De manege aan de Hekellaan 2 is gebouwd tbv de cavalerie/ later de bereden artillerie, die al bij de kerk van de Kruisbroeders een manegeloods  had. Het gebouw dateert van rond 1900.

Het in neo-renaissnace stijl - opgerichte, 44 meter lange gebouw, is ontworpen door de EerstAanwezend Ingenieur kapitein M. Onnen.

Het gebouw heeft  toen het - in de jaren 40- zijn militaire functie kwijt raakte, lang als opslag gediend en rond 1935, bij de stadsfeesten als toneelzaal.

Het werd in 1948 op initiatief van tandarts P. van der Heyde een tennishal/sportzaal. Later diende het voor het MBO-college en weer later - in de jaren 90- als museum Het Kruithuis.


Laatste artikelen binnen de categorie Manege Hekellaan:

Militaire rijbaan [Veilinghuis Vd Hoeff] krijgt plaquette 'De Kring'

Militaire rijbaan [Veilinghuis Vd Hoeff] krijgt plaquette 'De Kring'

Gepubliceerd op: 12-04-2012 | Gewijzigd op: 12-04-2012
De Werkgroep 'Het Kleine Monument' van de 'Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch' heeft vanmiddag donderdag 12 april 2012 aan de directeur van het veilinghuis, dat in de voormalige militaire rijbaan aan de Hekellaan is gevestigd, Rob van der Hoeff de plaquette uitgereikt. Die koperen plaquette [uitvoering door Venrooy VOF Edelsmederij] staat symbool voor de manier waarop een oud -in dit geval militair- gebouw door renovatie en aanpassing een nieuwe functie heeft gekregen.
Lees meer
Rondleiding door manege aan Hekellaan op Monumentendag 2011

Rondleiding door manege aan Hekellaan op Monumentendag 2011

Gepubliceerd op: 15-09-2011 | Gewijzigd op: 31-10-2011
Op Monumentendag zaterdag 10 september 2011 stonden er- zoals elk jaar- tal van monumenten ter bezichtiging open. Nieuw waren de manege op de hoek Nachtegaalslaantje/Hekelaan en de ernaast gelegen Rijks-HBS , het Stedelijk Gymnasium en 'de Paap'.
Lees meer