Rondleiding door manege aan Hekellaan op Monumentendag 2011

Printerversie
Gepubliceerd op: 15-09-2011 | Gewijzigd op: 31-10-2011
Op Monumentendag zaterdag 10 september 2011 stonden er- zoals elk jaar- tal van monumenten ter bezichtiging open. Nieuw waren de manege op de hoek Nachtegaalslaantje/Hekelaan en de ernaast gelegen Rijks-HBS.

De manege heeft nu- voorafgaand aan zijn nieuwe bestemming als veilinghal- ook de oude naam teruggekregen: Militaire  rijbaan, staat er op de gevelsteen boven de ingang.

foto © paul kriele, 31 oktober 2011.

Ook het voormalig Stedelijk Gymnasium aan het Nachtegaalslaantje, dat sedert december 2007 antiquair Van der Ven & Van der Ven is geworden, deed mee aan de Open Monumentendag 2011. 
Tot slot was ook 'de Paap', ofwel het oude mannenziekenhuis St. Joan de Deo [Carolus II], open. Daar werden  informatieve rondleidingen gegeven.
>>Voor artikel Riondleiding Watertoren klik op Watertoren
>>Voor artikel 'Rondleiding Rijks-Hbs', klik op Hbs
>>Voor artikel' Rondleiding Stedelijk Gymnasium', klik opGym
>> Voor artikel 'Rondleiding St.Joan de Deo'  klik op 'De Paap'
>>Voor artikel 'Rondleiding Koning Willem I kazerne' klik op Kazerne

Het gebouw is door de gemeente aan veilingbedrijf Van der Hoeff [voorheen Korst] verkocht. Van Rosmalen bouw heeft de renovatie en de herbouw inkl. isolatie e.e. gedaan.

Het gebouw dateert van rond1900 en diende als oefenmanege voor de cavalerie en later ook de rijdende artillerie.

foto's herman van boxtel, 6 april 2011.

 

In de grote hal van 44 x 22 meter verwelkomde Peter van Bergen van Van Rosmalen Bouw de bezoekers en gaf hen desgewenst de gevraagde informatie. 

 



 
-Links boven: Aan de binnenkant is het dak met zijn houten panelen en stalen draagbalken geheel authentiek, maar aan de buitenkant werd het geheel geïsoleerd.
-Boven: Aan de kopzijde is de ingang met op de begane grond de kantoortjes, een toiletgroep, een kleine kantine en een tegen brand bewapende opslag voor zeer waardevolle spullen.
Daarboven was de loge, waarvandaan de [onder-]officieren de oefeningen konden gadeslaan. Die ruimte is  nu ook tot kantoor verbouwd.
-Links: De bouwtekeningen.

foto's © paul kriele, 10 september 2011.
 

De manege heeft een extra- op een stellage rustende- vloer gekregen die dient voor opslag. Mogelijk dat  daar boven ook nog eens een 'verdieping' wordt geconstrueerd. Aan de rechter [oostelijke] buitenzijde zijn ook nog twee ruimten voor opslag.

Het gebouw wordt op 14 oktober 2011 opgeleverd, aldus Van Erp. De eerste 'sinterklaasveiling', die altijd in november wordt gehouden, vindt plaats in het nieuwe gebouw aan de Hekellaan.
Hoewel de manege kleiner is dan het complex in de St. Jorisstraat is de inrichting efficiënter.

Terug naar boven