Militaire rijbaan [Veilinghuis Vd Hoeff] krijgt plaquette 'De Kring'

Printerversie
Gepubliceerd op: 12-04-2012 | Gewijzigd op: 12-04-2012
De Werkgroep 'Het Kleine Monument' van de 'Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch' heeft vanmiddag donderdag 12 april 2012 aan de directeur van het veilinghuis, dat in de voormalige militaire rijbaan aan de Hekellaan is gevestigd, Rob van der Hoeff de plaquette  uitgereikt. Die koperen plaquette [ uitvoering door Venrooy VOF Edelsmederij] staat symbool voor de manier waarop een oud -in dit geval militair- gebouw door  renovatie en aanpassing een nieuwe functie heeft gekregen.
'De bijeenkomst in de veilinghal en daarbuiten  werd geleid door Piet van Leeuwe  van 'Het Kleine Monument'.

Toespraken door de voorzitter van de werkgroep Nort Lammers en rechts door Wies van Leeuwen, beleidsmedewerker Cultuurhistorie van de provincie.
Op de achtergrond in licht colbert wethouder Huib van Olden en dan Tiny Bertrums ,JoopThissen en Ben van den Thillart en mevrouw Bertrums.
Links naast de spreker Wies van Leeuwen staat  ceremoniemeester Piet van Leeuwe.
foto's © paul kriele, 12 april 2012.

Nort Lammers gaf  in zijn toespraak de speciale rol aan van de Gemeente als eigenaar van dit monument, voor wie het een feestelijke dag  gaat worden.
Lammers: 'Met de kennismaking met directeur Rob van der Hoeff kregen we al direct het gevoel in een warm nest terecht te zijn gekomen. In diens verhaal komen wensen en dromen voor de toekomst  dicht bij elkaar.
Lammers benadrukte nog eens de militaire omgeving waarop deze voormalige manege staat met: de stadsgracht aan de overkant, die straks hersteld gaat worden en de Kikkers van Hildo Krop die afkomstig zijn van de oude Wilhelminabrug en het monument van Henri Bakker en het Herdenkingsmonument, die beiden verplaatst gaan worden.

Links: De onthulling van de plaquette op het veilinghuis aan de Hekellaan door wethouder Huib van Olden en rechts Rob van der Hoeff van het veilinghuis Korst van der Hoeff.
foto's © paul kriele, 12 april 2012.
Rechts: De wethouder en de directeur poseren voor de fotograaf en achterin staan vlnr. : Wies van Leeuwen Kringvoorzitter Joop Thissen en Nort Lammers.
Lammers is  de voorzitter van de Werkgroep 'Het  Kleine Monument' en tevens oud-voorzitter van 'de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch'
.

Beleidsmedewerker Cultuurhistorie Wies van Leeuwen prees de duurzame oplossing van dit gebouw. Dat dubbel duurzaam is, want het gebouw is bewaard gebleven en heeft een upgrading ondergaan. De ingrepen zijn ook nog eens zodanig gebeurd dat alles eventueel weggehaald kan worden en het gebouw weer als vanouds terug kan keren. In deze manege zijn er wanden voor de bestaande muren en zuilen geplaatst. 

Van Leeuwen ging uitvoerig in op restauratie-aspecten en gaf er voorbeelden van uit de provincie. 'Hier in Den Bosch is ook sprake van upgrading. Zo is de aanpak van isolatie onzichtbaar gebeurd. Die bevindt zich tussen de dakpannen en de zoldering, aldus de provinciaal ambtenaar. 'Dus het is met alle respect voor de ruimtewerking en de architectuur gebeurd. Het is daarom terecht dat de Werkgroep 'Het Kleine Monument' dit pand heeft genomineerd voor een cultuurhistorische plaquette.'

Terug naar boven