25 jaar 'De Paap'

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-04-2003 | Gewijzigd op: 15-09-2011
Oud-wethouder Ton Lensen [PvdA/Volkshuisvesting] en diens opvolger Joke van der Beek [PvdA] behoorden tot de tientallen gasten die zaterdagmiddag 19 april 2003 het zilveren feest van ‘de Paap’ bijwoonden. Met Van der Beek sloten de bewoners in 1987 een huurcontract. Ook L.A.Teulings, oud-hoofd Technische Dienst van het Gemeentelijk Woningbedrijf, later gefuseerd tot Brabant Wonen, met wie de krakers een verbouwingsplan vastlegden, gaf acte de présence. Teulings was nu vooral geïnteresseerd in de onderhoudsstaat van het gebouw. Dat was ook toen zijn aandachtspunt. Wel zei hij nu ter plekke, dat hij 25 jaar geleden vooral zocht naar het evenwicht tussen de kostprijs van het gebouw en de werkelijke huur, een balans die ‘...wat ongelijk verdeeld was. Voor de gemeente was het aanzien van het gebouw belangrijk, voor de jongelui vooral de binnenkant,’ aldus Teulings.
‘Maar we hebben er wel veel zorg in gestoken’, repliceerde oud-activiste Anja Leeuwenhaag, trots wijzend op de pas geverfde kozijnen. Leeuwenhaag was in 1978 ook actief bij de Paap betrokken, maar zij woont er ‘pas’ vijftien jaar.

Het voormalige ziekenhuis Joan de Deo en rechts de binnentuin waar zich het feest afspeelde. Op de achtergrond de tb-huisjes.
foto © paul kriele.
 
Omdat het op 17 april 2003 een kwarteeuw was geleden dat het gebouw werd gekraakt, viel er zaterdag 19 april 2003 wat te vieren.
foto rechts © gerard monté.

Opvallend zaterdagmiddag 19 april 2003 was de gemoedelijke sfeer en de amicale omgang van de oud-bewoners die zich op deze reünie thuis voelden.
Behalve –historische- video‘s, films en muziek, waren er een kinderspeeltuin en rondleidingen door het gebouw. Vooral ‘de Bunker’ trok de aandacht. Die kelder, was het laatste toevluchtspunt waar de bewoners zich bij een dreigende uitzetting door de Mobiele Eenheid achter gebarricadeerde dubbele stalen deuren hadden verschanst. Op deze feestelijke zaterdag stond de voordeur wagenwijd open...