Bossche Broek: milieuonderzoek vooruitlopend op hergraven van sloten

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-01-2015 | Gewijzigd op: 14-01-2015
Al weken is het adviesbureau 'Tauw Infratech' bezig met een bodemonderzoek in het Bossche Broek. Dat onderzoek –ihkv duurzame natuurinrichting- gebeurt in opdracht van de provincie, maar met medeweten van de gemeente die hierin partij is.
Aanleiding voor dit werk dat verloopt met schopjes en meetinstrumenten is het plan enkele sloten, waaronder de oude- historische- Dommel te gaan [her-] graven.Tauw Infratech is bezig met
een saneringsonderzoek in Het Bossche Broek.foto © paul kriele, 14 januari 2015.
 

Peter Ramakers van de Provincie, afdeling Milieuzaken, legt het nader uit: ‘Het bodemonderzoek gebeurt op enkele locaties dichtbij de stadsmuur, waar vroeger stadsvuil werd gestort, en wat verderop in de polder op meer heuvelachtige terrein.
In voorgaande eeuwen was het Bossche Broek een aanvalsgebied voor Frederik Hendrik. Daardoor kan er best nog wat lood en ijzerresten van kogels en wapens zijn blijven liggen. Die grond moet eerst gesaneerd worden voordat met een herinrichting kan worden begonnen. In de fase van dit saneringsbeheersplan is de gemeente betrokken. Een zgn. ‘Besluit Beschikking’ maakt duidelijk wat er dan met de grond gaat gebeuren.