ReeŽn en ook nog een zilverreiger in Bossche Broek

Printerversie
Gepubliceerd op: 20-01-2009 | Gewijzigd op: 20-01-2009
Wandelaars en bewoners van de Zuidflank van de stad zijn al jaren gewend aan vier reeën en een hert in de polder van het Bossche Broek. De enige bijzonderheid is dat ze steeds dichterbij komen, zelfs  tot aan de stadsgracht.
Sedert de vorige week dinsdag wordt een zilverreiger waargenomen, die van de ene wei naar de andere vliegt  en de polder doorkruist.

Een roedel herten bestaand uit een reebok en vier hindes graast al jaren in het Bossche Broek.  Foto is genomen in de polder uiteraard, maar ter hoogte van de Grote Hekel. foto's  © marc venrooij, 20 januari 2009.

Tegen het silhouet van het voormalige Paleis van Justitie  [boven] en van de St.Cathrien [boven] vliegt de reiger over de zuidelijke polders van de stad.
Rechts blijkbaar is de vogel, die tot de ooievaarssoort  [ciconïformes] behoort, niet bang van mensen.
Mogelijk is de sierlijke vogel, die op de beschermnde [rode] lijst staat, ontsnapt uit een dierentuin of uit privé- verzameling
.

foto's © marc venrooj, 20 januari 2009.
 

Waarschijnlijk betreft het de grote zilverreiger, die al eerder in Noord-West-Europa is waargenomen. Het is in dat geval een dwaalgast afkomstig uit Zuid-Spanje of de Balkan. In tegenstelling tot de kleine zilverreiger heeft de grote een gele snavel 's winters en zwarte poten en zwarte tenen en de kleine en zwarte snavel en zwarte poten en gele tenen.