Boek over het Bossche Broek op komst

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-11-2017 | Gewijzigd op: 18-11-2017
Op 4 december 2017 wordt in het stadhuis het boek 'Parels van het Bossche Broek, Natuur en historie aan de zuidelijke stadsrand van 's-Hertogenbosch' gepresenteerd. Het boek, dat ingaat op de ontstaansgeschiedenis, haar strategische functie in de 80-jarige oorlog, haar functie als recreatie-en natuurgebied, maar ook waar voedsel voor de de Bosschenaren werd geproduceerd, is een initiatief van de auteur Peter Verhagen, bekend als de man achter de restauratie van de Binnendieze. Peter Verhagen heeft samengewerkt met grafisch ontwerper Bart Smit [De Twee Snoeken], eindredacteur Wim Hagemans [voormalig redacteur Brabants Dagblad] en Julius Wintermans van Studio Wintermans.

 
foto © Jef van Veldhoven 2017.

De auteur PeterVerhagen noemt als parels: de Dooibroek en Sterrenbosch het landgoed De Pettelaar, Het Meer, Oud -en Nieuw Herlaer, Haanwijk en de gehuchten Vossenberg, Plein en Ruimel.
Maar geheel ongeschonden hebben deze zuidelijke polders van de stad, de geschiedenis niet overleefd, bijv. bijna bedreigd als nieuw stadsdeel [vanaf de Prins Benrhardstraat  richting Vughterweg] en doorsneden door de Zuid-Willemsvaart en de rondweg A2. Ook zouden in de jaren twintig de stadsmuren worden gesloopt. Dankzij ir. J.Perey, die tussen 1921-1946  directeur Gemeente Werken was, werd dat plan getorpodeerd. 
Maar dankzij een mooi initiatief blijft dit stadsdeel met een dik en rijk geïillustreerd [historische foto's en landkaarten] ook op papier bewaard.

-'Natuurgebieden in Noord-Brabant, Ontstaan, ontginning en Natuurontwikkeling'. Initiatief van wijlen Ronald Buskens [samenmet Jan van der Straaten] en een uitgave van Pictures en Publishers Woudrichem.

-'Sterrebos' door auteur Jan van der Vaart.  Geschiedenis van Het Groot Heyvelt op Oud Herlaer. Dat is een landgoed tussen de Dommel en Het Bossche Broek  [1736-2016] .