In gebruikneming nieuwe vissteigers stadsgracht

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-06-2005 In de vooravond van woensdag 8 juni 2005 zijn op de dijk langs de Singelgracht in het Bossche Broek drie nieuwe vissteigers in gebruik genomen. De steigers vervangen de oude vervallen houten exemplaren. De uitvoering is een samenwerking van de Bossche Rotary, aldus voorzitter van de werkgroep Jan Verkuylen, met het Waterschap Aa en Maas.
De werkgroep heeft eerder een klankbeeld over de Binnendieze en een concours met liederen over de Binnendieze gerealiseerd. Uit de prijsvraag voor de steigers kwam BuroBas uit Eindhoven naar voren [Bas Lamers en Bas van Rooy]. Zij ontwierpen een kunststofsteiger op drie, resp. 2 meter lange palen. De drie steigers staan nabij de Grote Hekel en zijn gedateerd, dragen het symbool van het Waterschap de Dommel, de jaren 1980-1987 én een spreuk.  

De twee winnaars van BuroBas uit Eindhoven lichten hun ontwerp van de vissteiger toe tijdens de wekelijks Rotarybijeenkomst in Chalet Royal op woensdag 9 juni 2005. Rechts Bas Lamers en links Bas van Rooy De voorzitter van de Bossche Hengelsportvereniging Fons Delmee [r] in zijn dankwoord.
-Boven: Alfred Martens zingt vanaf een rondvaartboot het door hem zelf geschreven Diezelied. Achter hem onder meer Yvonne Joris.
-Rechts boven: De Rotaryleden zingen vanaf de walkant mee.
-Rechts: Net herkenbaar Karin Rademaker zingt mee met aanvoerder/componist Alfred Martens

foto's © paul kriele, 9 juni 2005.
 

Bij de officiële ingebruikname zong Alfred Martens vanaf een rondvaartboot het Diezelied. Vanaf de kant zongen de leden van de Bossche Rotary, enkele ambtenaren, de watergraven Peter Glas [Dommel] en voormalig watergraaf Ad Seegers en hoofd van het Bossche district Beneden-Dommel Hein Elemans het lied mee. Ook de voorzitter Fons Delmee en bestuurslid Joop van Eijndhoven van de Bossche Hengelsportvereniging waren present. De ceremonie maakte onderdeel uit van de wekelijkse Rotarybijeenkomst in Chalet Royal, waar voorzitter Laut de Borst de gasten verwelkomde en het diner – dat geen vis bevatte -  inleidde. 
 
Voorzitter Fons Delmee van de Bossche Hengelsportvereniging bekijkt goedkeurend de nieuwe steiger met Bas Lamers [l] en op de achtergrond Bas van Rooy van Ontwerpbureau BuroBas
Als officiële openingshandeling hengelt watergraaf Peter Glas [Dommel] er vrolijk op los. 


De Rotary heeft inmiddels een nieuw project opgepakt, aldus Jan Verkuylen: een beeldhouwwerk dat de 7 deugden en de 7 zonden voorstelt.   
Op elke Rotaryavond leest Jan Bruens een theelepeltje poëzie voor. Dat doet hij al sedert februari 1995. Dit keer stond de teller op 350 !
DE JAS 
Maar eerst is er een oude jas. Nu hangt hij
aan de kapstok, binnenkort wordt hij
verbannen naar het hok.  
En eerst is er een avond waarop ik aarzel
naar buiten te gaan. Buiten is het koud.
In gedachten trek ik voor het eerst 
die oude jas aan. Ik ben alleen op straat.
Wie had dat durven hopen.Ik kijk
in de ruiten en zie 
voor het eerst mijn vader in deze stad lopen.
"Waar ga je heen?" "Nergens heen."
"Dan gaan we dezelfde kant op." 

Wim Brands  *1959 uit: De schoenen van de buurman, A'dam, 1999.
 
Eindelijk nieuwe vissteigers   bericht dd 26 mei 2005. 

Dankzij de Rotary en in samenwerking van het Waterschap de Dommel zijn langs de Singelgracht in het Bossche Broek op vijf plaatsen nieuwe vissteigers aangebracht. De oude gammele dingen hingen er als ingezakte pallets bij. De vissteigers staan tegenover de Groote Hekel en op andere plaatsen in het Bossche Broek, zoals nabij de Vughterstuw. 


De drie nieuwe vissteigers met toepasselijk opschrift.

foto's © gerard monté, 20 juli 2005

 

De vervanging is het resultaat van een ontwerpprijsvraag voor nieuwe steigers die gewonnen werd door Burobas uit Eindhoven. Waterschap de Dommel voerde het project uit ihkv Recreatieve voorzieningen. Begin juni 2005 worden de steigers met een officieel tintje [het lied van de Dieze zal weerklinken] in gebruik genomen.  

Boven: De locatie tegenover de Grote Hekel. Daar stonden diverse vervallen vissteigers.
Rechts: Ook hier weer de kade langs de Singelgracht in het Bossche Broek. Bijna alle steigers waren erg vervallen geraakt en onbruikbaar geworden.

foto's © rotary mei 2005.
 Terug naar boven