Overweldigende toeloop Bossche Broekexcursie

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-08-2011 | Gewijzigd op: 07-08-2011
Staatsbosbeheer bereikte zondagmorgen 7 augustus 2011 een record aantal bezoekers voor een natuurwandeling door het Bossche Broek. Er kwamen voor de wandeling in combinatie met een toelichting op de vesting in Bastionder 160 bezoekers op af. 'De vorige keer - op 10 juni 1011 - waren het er slechts 40. Maar we hebben er ook wel eens 100 gehad, vertelt de Meierijgids Ton Jore. Daar hadden we ook vier gidsen voor ingezet.' Ton Jore is medewerker van, en voor de wandelingen, vrijwilliger bij Staatsbosbeheer.

-Links: Het merendeel van de 160 belangstellenden kwam met de fiets.
-Onder: Bastionder is gebouwd langszij de eerste stadsmuur van rond 1300, waaraan het rondeel [rechts] herinnert. Later [1634] is daar het huidige Bastion Oranje omheen aangelegd om de zuidrand van de vestingstad een nog betere versterking te geven.

foto's © paul kriele, 7 augustus 2011. 

De excursie begint dus in Bastionder, waar mem uitleg krijgt over de vestingstad  en met name de oorlogshandelingen rond de inname van de stad in 1629. Daar hoort ook een videopresentatie bij.
Maar door het groot aantal bezoekers moesten er enkele groepen worden gemaakt. 'De  wandeling heeft als thema: De  vestingwerken in de natuur', licht Jore  toe.

-Boven:  De excursie ging via de Zuidwal naar de polder met als einddoel het natuurreservaat, waar de gidsen van Staatsbosbeheer laten zien dat er ook vestingwerken in de natuur zijn.
-Rechts de groep onderweg naar het reservaat.

foto's © paul kriele, 7 augustus 2011.

Onder leiding van Jore, die zich onbetaalbare vrijwilliger noemt, gaat de wandeling via de Zuidwal door het  Bossche Broek. Over de speciaal verhoogd aangelegde voetpaden.  Dan komen de natuurliefhebbers, die aangeraden werden een paraplu mee te nemen en wandelschoenen aan te doen, uit bij het reservaat in de Zuidkop van de polder. Daar wordt uitleg gegeven over de flora en de fauna, de inrichting van de polder en de waterstanden, welke laatste een zorg zijn van het  Waterschap de Dommel. 
In Jore's verhaal komen enkele details van de vestingwerken, zoals de vrije schootsvelden, verhogingen in het landschap en bijvoorbeeld Kasteel Maurick in beeld.

Terug naar boven