Hoog water 1995: polder en A2 onder water/ dieren gered

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-02-1995 | Gewijzigd op: 23-04-2012
In de nacht van 13 op 14 februari 1995 brak ter hoogte van het Vughterbastion, achter Chalet Royal, de dijk van de Dommel door. Hierdoor stroomde  Het Bossche Broek, inklusief de rondweg  A2 onder water.
Een vreemd gezicht al dat water, maar ook dreigden toen vele dieren te verdrinken. De brandweer en mannen van Staatsbosbeheer kwamen met een roeiboot naar de polder, maar ook naar het dierenparkje van de familie Ter Heine, om de dieren van diverse pluimage te redden. Dat parkje onderaan de Vughterbrug stond om zijn pauwen wijd en zijd bekend. 

-Links boven: De plek tegenover het Vughterbastion, waar de Dommeldijk in de nacht van 13 op 14 februari 1995  doorbak.
-Boven: Vooraan, het voormalige gemaaltje en links daarachter het slaan van een damwand.
-Links: Het dierenparkje onderaan de Vughterbrug is geheel onder gelopen
.

foto's © † ben terheine, 14 februari 1995.

Reddingsactie rond dierenparkje Vughterbrug
 
De Bossche brandweer werd ingezet. Er werden in de polder ook enkele reeën gered. Bij de familie ter Heine moesten de dieren geëvacueerd worden. foto's ©  †ben ter heine, 14 februari 1995.

  Rogier ter Heine [vooraan] en een schoolvriendje pendelden met een roeiboot enkele malen op en neer naar
'het eilandje' om de levende have en wat goederen veilig te stellen.
In de serre van het toenmalige woonhuis van de familieTer Heine op Vughterweg 2 kregen de dieren een droog en warm onthaal. foto's © † ben ter heine, 14 februari 1995.

Maanden later werd -op de plek van de doorbraak -een betonnen damwand aangebracht die opnieuw bij- te- hoog watersnel kan worden doorbroken om het overtollige regenwater uit de rivieren in het Bossche Broek te doen wegsluizen. Bewust is  dan ook, bij dit soort noodgevallen, de zuidelijke polder van de stad aangewezen als retentiegebied.

Van het dierenparkje onderaan de Vughterbrug was niets meer zichtbaar..
foto's © †ben ter heinr, 14 februari 1995.
Zicht vanuit de stad op Het Bossche Broek richting rondweg.Na een week of twee was het water weer gezakt en/of weggelopen.
Een prachtig natuurzicht dat maar eens in de 100-150 jaar voorkomt, zeiden deskundigen. 

National Geographic heeft in april 2012 deze foto's opgevraagd voor een tv-uitzending die in september 2012 staat gepland. Ze werden indertijd door wijlen Ben ter Heine gemaakt.

Situatie dierenparkje in 2012
Zo ligt het dierenparkje er in 2012 bij. Mooi aangelegd, afgeschermd van het perceel Vughterweg 2 en .. zonder dieren, maar wel met een  houten loopbrug als doorsteek van het 'Essentpad'.

foto © paul kriele, 23 april 2012.

Situatie van betonnen waterdoorlaat in Dommeldijk
Recht tegen over het Vughterbastion, waarop de flat met Vuhgterpoort staat, bevindt zich in de dijk van de Dommel een damwand met betonnen pilasters. De doorlaat van beton zit verscholen onder het grasland. De schutting kan bij hoog water snel worden doorgestoken
foto's © paul kriele, 23 april 2012.Terug naar boven