Pracht stemmen op een beetje netjes Oetelkonzert

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-02-2012 | Gewijzigd op: 11-11-2013
Het Oetelkonzert in TheateradParade stond op Valentijnsdag 14 februari 2012 in het teken van Cupido ['Cupido raakt Oetelhart']. 'Op zijn Grieks heet dat: eros,' vertaalde spreekstalmeester Piet -Valentino -Lathouwers in zijn welkom de slogan van het 48ste Oetelkonzert. Daarbij begroette hij met een woordspeling, niet Het Brabants Orkest [HBO], maar 'Ons Brabants Orkest' [OBO].
Na het Oeteldonks volkslied had prins Amadeiro XXV, die kort op bezoek was in zijn zomerpaleis Hotel Central, de eer zijn onderdanen toe te spreken.
Door het repertoire, van serieus klassiek [Edgar Strauss en Guiseppe Verdi], via amoureus [Légrand en Willeke Alberti]  tot Brabants [Guus Meeuwis] bleef het allemaal wel 'wat netjes'.

Topartiesten met prachtige stemmen Joke de Kruijff en Rolf Koster, die even poseerden in de kleedkamer voorafgaand aan hun optreden.

foto © paul kriele, 14 februari 2012.

De Sterren van de avond waren Joke de Kruijff en Rolf Koster, die al jaren furore maken in het theater in musicals en op radio en tv. Joke de Kruiff trad in vele musicals op en haar stem fungeerde bij diverse tekenfilms en series. Rolf Koster is ook een bekende musicalster [o.a. Jesus Christ, A Tribute to the Bee Gees] en had titelrollen bij de Titanic en en Robin Hood.

Prins Amadeiro XXV [met aan zijn zijde diens adjudant] gaf een loftuiting aan Peer van den Muggenheuvel, die op het Oetelkonzert van 14 februari 2012 nu eens in de loge precies aan de overkant van TheateradParade zat.

 
foto © paul kriele, 14 februari 2012

Prins Amadeiro gaf aan dat na alle ellende, die je in de media verneemt, nu vandaag -op een echt Oeteldonks feest- we ons op het hier en nu moeten richten. 'Oeteldonk verdient het om een feest met en bij elkaar te hebben. Daarop sprak de Prins met een op rijm gezet loflied, Peer vaan den Muggenheuvel lovend toe.
Lieve Peer, dat zeggen we trouw
we houden ontzettend veel van jou.


Het theater was, zoals van ouds met het Oetelkonzert, gesplitst in een zaal met circa 900 bezoekers en de toneelbak, ofwel de smaakmakers, met 400-450 plaatsen.
-Boven links en rechts: Het TheateradParade zat overvol, waarschijnlijk zo'n kleine 1300 Oeteldonkers. Onder wie bisschop Rob Mutsaerts, gezeten naast Rina Chappin-van de Ven.
-Rechts: ster Joke de Kruijff begon haar optreden in de zaal staand voor o.a. burgemeester Ton Rombouts
.
Met 'I'lI  Be seeing you' raakte zij- door een intense mooie stem - de zaal. Naast Rombouts [rechts] zit gedeputeerde Y.de Boer en links van Rombouts de gedeputeerde Birgitte van Haaften.

Behalve Rombouts waren ook de wethouders Geert Snijders, Bart Eigeman, Huib van Olden  en oud-wethouder Bert Pauli present.
De zaal alswel de toneelbak zat overvol. Maar de bak was wel het meest stemming makend en heet dan ook niet voor niets de smaakmakers.. Zo maar enkele uitgelaten bezoekers.
foto's © paul kriele, 14 februari 2012.

De artiesten
CV De Oetels had dit jaar haar keuze laten vallen op twee nationale topsterren van het lied: Joke de Kruijff en Rolf Koster die als solist of in een musical landelijk beroemd zijn geworden.
Dirigent Jos Pommer.
Het Brabants Orkest werd geleid door Jos Pommer over wie Piet Lathouwers de zinspeling maakte dat diens broer een collega is van Rombouts en burgemeester in Sint Michielsgestel. Daar heurt toch ôk ut Maaskantje bij.. ?
'Deze Pommer,' sprak Lathouwers, 'is chef kapelmeester bij de Luchtmacht en ook nog eens componist.

We hebben met Joke de Kruijf en Rolf Koster grote talenten in huis, die van vele markten thuis zijn.
En voor Joke, als ik het zo bekijk, had Cupido geen pijlen nodig..'
Spreekstalmeester Piet Lathouwers begon zijn conference met een mop, waarin hij het verschil aangaf tussen een voetbalelftal en het Oetelkonzert: Het antwoord was: de achterhoede. In zijn conference pakte hij het Orkest op als 'Ons Brabants Orkest, ofwel OBO, in plaats van Het Brabants Orkest [HBO].
foto's © paul kriele,14 februari 2012.

Lathouwers richtte ook zijn pijlen op bisschop Mutsaerts, bij wie 'Liefde overal is...'. De hulpbisschop zat op rij 9 in de zaal. Na een inleiding over de voorgangers van de bisschoppen Bluyssen en Bekkers, stelde de Bossche entertainer aan Mutsaerts de vraag:
'Dat was toch ook ene Mutsaerts..?' en
'Van wie ben-de gij er dan ene?,' vroeg de gevatte Lathouwers.
'Had die dan ook een zoon..? Of ben-de daar toch familie van?' 
Mutsaerts wuifde beleefd de suggesties weg. 

Koster en De Kruijff gebruikte het hele toneel en ook de tjokvolle toneeltribune achter het orkest, dat zoals elk jaar het meest ontstuimig meedeed. 

foto's © paul kriele, 14 februari 2012.

Ruud Dolf Valentijn als Rudolf Valentino en Roosje Cordang: in de zaal, en in gesprek met de voorzitter van de stichting Oetelkonzert Frans Maas en bij de uitreiking van de prijs voor het meest creatieve kostuum.
En het duo Wilma Janssen als Cupido en begeleidster Willeke Hurkens, die de prijs ontvingen voor het meest carnavaleske kostuum.

foto's © paul kriele, 14 februari 2012.

Leden van CV De Oetels zongen het Oetellied van schoenwinkelier, zanger en componist Wim Kersten.
foto © paul kriele, 14 februari 2012.


Terug naar boven