Maritiem 2011: in vuur, regen+muziek/Drukte in Citadel

Printerversie
Gepubliceerd op: 18-09-2011 | Gewijzigd op: 19-09-2011
Maritiem 2011 begon vrijdagavond 16 september 2011 met een spectaculair vuurwerk. Honderden kwamen naar het Havenkwartier om dat schouwspel gade te slaan.
De stad was het hele weekeind vol met passanten, toeristen en de eigen burgers die al wat meer gewend zijn aan dit waterevenement. De organisatie registreerde 140.000 bezoekers.

  foto's © roland brouwer, 16 september 2011.

Twee weken geleden arriveerdem al de eerste schuiten en meerden af in de Binnenhaven. De  vorige week liep de belangstelling van schippers zo hoog op dat zelfs de kaden van de Zuid-Willemsvaart als ligplaats werd gekozen.

Een week voor de aanvang van Maritiem lagen er al boten in de Buitenhaven en in de Dommel.

foto's  © paul kriele, 12 [l.] en 18 september 2011.
Zondagmiddag rond de kop van de Binnenhaven: daar was van alles te doen op 't land, de kades en vanaf pontons. Er lag een bailybrug van de Genie en er vloog een helicopter over. De Reddingsbrigade was er ook present [dit keer voor mevrouw Braks].
 Kortom te land ter zee en in de lucht.

Giny Braks-Hueber viel  zaterdagavond 17 september 2011 in het water van de Zuid-Willemsvaart. Omstanders hebben haar gered. Het incident gebeurde na afloop van het Martitiemconcert op een ponton bij de Citadel, waar Giny  Braks uitgleed door de nattigheid.

Zelfs het BHIC, dat nog een verlengstukje had van Monumentendag 2011 met films en een expositie op water betrekking hebbend, kreeg zaterdag 17 en zondag 18 september honderden bezoekers te verwerken. foto's © paul kriele, 18 september 2011.


'Hoog water' in Citadel
In de Citadel [BHIC] was het ook een drukte van jewelste. Er waren stands, de ijskar vanDe Rul, een accordenist/ instrumentenmaker en een expositie in het gebouw zelf en films over Hoog water rond Den Bosch en fragementen van de tv-serie uit de 'Andere Tijden' met o.a. de effecten van de Beerse Overlaat en overstromingen rond Den Bosch in 1995 en in de vorige eeuw.
Het Stadsarchief liet in de kelder van de Citadel ook opnamen zien die met een ronddraaiende en telkens te verschuiven filmrolletje zijn gemaakt, met de zgn. circulinecamera.

De Zwitserse soldaat August von Bonstette van wie het Stadsarchief een tekenalbum wist te bemachtigen, heeft in zijn Bossche tijd rond 1820-1850 schetsen gemaakt van de stad. Dat zijn unieke en kostbare taferelen geworden

Het hele Bossche brandweerkorps en het materieel poseerde in april 1941 op de Parade.

In december 1929 werd deze panoramafoto gemaakt van de zuidkant [Hekellaan] van de stad. Daarop staan vlnr.:  St. Jan, de manege en de Rijks-Hbs.



Ook een panorama is te zien dat genomen is vanaf de Citadel en gericht op de hoek Zuid-Willemsvaart /Handelskade, waar de vracht- en passagierschepen aanmeerden. Rechts de Boombrug en het - recentelijk herbouwde- wachthuisje. 

De Maritiemsite

Terug naar boven